Cordyceps sinensis – o ciuperca tibetana cu proprietati multiple

De mai bine de 1000 de ani, medicina traditionala chinezeasca foloseste o ciuperca cunoscuta sub numele de cordyceps sinensis, ciuperca ce trateaza numeroase afectiuni. Cunoscuta si sub numele de ciuperca vierme datorita aparentei sale, aceasta ciuperca creste pe piscurile muntilor la peste 3500m altitudine. O multime de studii stiintifice au demonstrat faptul ca cipuerca cordyceps sinensis poseda o multime de proprietati benefice.

Haideti sa descoperim impreuna proprietatile benefice ale acestei ciuperci care ne vrea doar binele. Frecvent folosita in cadrul medicinei traditionale chinezesti, ciuperca cordyceps sinensis este cunosuta de sute de ani. In Tibet, cordyceps sinensis era rezervata exclusiv calugarilor.

Occidentul a inceput sa fie interesat de aceasta ciuperca abia in anul 1990, in urma performantelor dobandite de atletii de origine chineza, performante datorate exclusiv cipuercii cordyceps sinensis. Drept urmare, s-au realizat o multime de studii cu scopul de a demonstra multiplele beneficii ale acesteia.

O legenda veche din Himalaya povesteste descoperirea beneficiilor acestei ciuperci tibetane impotriva oboselii. Popoarele din Nepal si Tibet care isi duceau animalele pe pasune, in varful muntilor au remarcat faptul ca iacii si caprele    un fel de ciuperca maro, asemanatoare ierbii. Datorita acestei ciuperci animalele erau mai rezistente, puteau alerga peste tot fara sa se epuizeze atat de rapid. Drept urmare, triburile din aceasta regiune au inceput sa cultive aceasta ciuperca si sa o consume.

Pe langa faptul ca reprezinta o adevarata sursa de vitalitate, aceasta ciuperca tibetana actioneaza in egala masura asupra multiplelor afectiuni din viata de zi cu zi:

  • Diminueaza stresul;
  • Previne problemele cardiace;
  • Lupta impotriva excesului de colesterol;
  • Previne problemele hepatice;
  • Diminueaza riscurile respiratorii;
  • Previne tulburarile renale;
  • Stimuleaza sistemul imunitar;
  • Creste performantele fizice;

Cordycepsul are efecte antiinflamatorii si antibiotice care se datoreaza in special unei substante care se afla in compozitia acestei ciuperci numita ophiocordin. Aceasta are un efect bacteriostatic asupra majoritatii bacteriilor, inclusiv pneumococul, streptococul si stafilococul auriu.

Cordycepsul regleaza ritmul si tonifica muschiul cardiac, de aceea se dovedeste a fi extrem de utila in prevenirea si tratamentul infarctului, a ischemiei cardiace si in reglarea tensiunii arteriale. In plus aceasta ciuperca este capabila sa amelioreze rata de folosire a oxigenului si intervine in tratarea sindromului „picioarelor reci”.

De mare ajutor in afectiunile hepatice. Cordyceps are efect hepatoprotector fiind utila in hepatite, la reducerea ascitei, in prevenirea fibrozei, la reducerea presiunii in vena porta responsabila de irigarea ficatulului si poate avea efecte profilactice in ciroza hepatica.