Cafeaua: buna sau rea?

de | 30 iunie 2014

Pentru majoritatea dintre noi, cafeaua de dimineata este sacra. Primul lucru pe care il facem dimineata este prepararea acestui nectar energetic fara de care parca nu functionam in parametri normali. Aceasta bautura calda a facut obiectul a numeroase polemici. Azi vom afla daca cafeaua este buna sau rea pentru sanatatea noastra.

O bautura cu proprietati uimitoare

Cafeaua are o multime de proprietati nebanuite asupra organismului nostru. Cafeaua are un continut bogat de antioxidanti, chiar mai bogat decat unele legume. Corpul nostru absoarbe mai bine acesti compusi din cafea, decat din alimente. Drept urmare, daca vrei sa lupti impotriva imbatranirii sau impotriva bolilor degenerative, cafeaua este recomandata cu caldura.

Cafeaua, acest nectar stimulant, este excelent pentru moral. Un studiu efectuat de Institutul National de Sanatate American demonstreaza ca persoanele care consuma cafea, cel putin 4 cesti pe zi, au cu 10% mai putine sanse de a fi deprimati. Un studiu efectuat la Harvard vine sa sustina aceasta teorie, sa demonstreze proprietatile antidepresive ale cafelei. 2-4 cesti de cafea pe zi diminueaza cu pana la 50% riscurile de suicid atat la barbat, cat si la femeie. Cafeaua stimuleaza productia de dopamina, serotonina si noradrelina, care sunt neurotransmitatori, cunoscuti si sub numele de „hormonii fericirii”.

O alta proprietate a cafelei este stimularea performantelor, atat fizice cat si intelectuale. De fapt, cofeina creste nivelul de acizi grasi din sange. Drept urmare, muschii absorb mai usor grasimile pentru a le transforma mai apoi in carburanti. In timpul unei sedinte de antrenament, atletii au obiceiul de a consuma o ceasca de cafea.  In ceea ce priveste capacitatile cerebrale, cafeaua ni le mentine la parametri normali si ne permite sa fim concentrati de-a lungul intregii zile.

Aceasta bautura joaca un rol esential in prevenirea unui numar mare de boli precum diabetul de tip 2, ciroza sau cancerul de piele. Studiile demonstreaza ca persoanele care consuma cel putin patru cesti de cafea pe zi diminueaza cu pana la 50% riscurile de a dezvolta un diabet de tip 2. Riscurile de ciroza sunt diminuate cu pana la 20% tot datorita cafelei, de data aceasta este vorba de una pe zi. Femeile care consuma cel putin 3 cesti de cafea pe zi isi diminueaza riscurile de a suferi de cancer de piele.

Chiar daca cafeaua poseda o multime de beneficii, nu trebuie sa uitam ca aceasta are efecte stimulante si actioneaza asupra sistemului nervos. Persoanele care au o inima fragila sau persoanele cu antecedente de boli cardiovasculare ar trebui sa o consume cu prudenta sau deloc. Daca suferi de insomnii sau de angoase, evita consumul de cafea.