Cromoterapia: origine, proprietati si aplicatii

de | 15 mai 2014

Cromoterapia este o disciplina ce dateaza din Egiptul Antic, disciplina ce vindeca cu ajutorul unei culori, permitand echilibrarea unui organ, calmarea unei dureri sau a unui dezechilibru emotional, folosindu-se de calitatile proprii fiecarei nuante.

Cromoterapia vine de la Avicenna, un filozof, savant, medic si om de stiinta din Persia. Acesta era de parere ca o culoare poate avea o importanta vitala in diagnosticul si tratamentul unui numar mare de boli. Avicenna a stabilit un prim tabel cu corespondentele dintre temperatura corpului si o anumita culoare, dar si in legatura cu influenta culorilor asupra starii fizice si psihice. Acesta a constatat faptul ca pentru vindecarea unei persoane este nevoie de o culoare contrara simptomelor sale. De exemplu, un bolnav care sangera nu avea voie sa priveasca un obiect de culoarea rosie si nu trebuia sa se expuna unei lumini rosii deoarece aceasta viziune stimula tensiunea sanguina. O alta culoare precum albastrul de exemplu calma si diminua pierderea de sange.

Mult mai tarziu, in 1972, Jean Michel Weiss, originar din Austria, imbogateste bazele cromoterapiei, concepand un aparat capabil sa genereze pana la 999 de nuante de culori. Efectele culorilor au fost confirmate de medici si de analize in laborator.

Proprietatile curative ale cromoterapiei

Mai intai iti amintim faptul ca toate culorile se formeaza datorita unei lumini care se reflecta asupra obiectelor. Fiecare culoarea poseda o lungime de unda diferita. Undele de culori actioneaza in mod esential asupra trei axe:

–         la nivel fizic: acestea pot reechilibra un organ in mod direct;

–         la nivel emotional culorile actioneaza in momentul in care le punem in valoare intr-un mediu aflat in imediata apropiere a persoanei care trebuie tratata;

–         la nivel simbolic culorile pot avea un efect direct asupra aspectului mental al unui individ;

Aplicatiile terapeutice

Violetul purifica sangele, elimina toxinele, intareste sistemul imunitar, regenereaza ficatul, calmeaza starile de nervozitate si stimuleaza inspiratia.

Culoarea indigo este o culoare anestezianta, folosita impotriva durerilor de cap, durerilor de dinti, reumatismului sever. Aceasta culoare pune in valoare capacitatile intuitive.

Albastrul calmeaza majoritatea crizelor, este folosita in mod frecvent impotriva tulburarilor de ordin psihic. Antispasmodic, albastrul actioneaza si asupra bolilor inflamatorii si hipertensiunii arteriale.

Culoarea turcoaz este calmanta, actioneaza impotriva durerilor bruste si regenereaza derma.

Verdele este folosit in caz de epuizare sau de stres intens, te ajuta sa fii mai lucid si sa iei decizii dificile, combate insomnia si stimuleaza apetitul sexual.

Galbenul confera energie, actioneaza asupra sistemului digestiv, are un efect pozitiv asupra sistemului nervos.

Portocaliul este eficient in cazul unor probleme cu glanda tiroida si in eliminarea surplusului de materie adipoasa. Este o culoare ce combate durerile musculare, artritice si lombare si este recomandata in caz de astm si alergii.

Rosul trebuie evitat de persoanele colerice, confera energie, stimuleaza sistemul sanguin si lupta impotriva anemiei.