Putem consuma fructe seara fara sa ne ingrasam?

Adori fructele si iti place sa le consumi seara inainte de culcare? Te temi sa nu te ingrasi? Nu stii daca este bine sau nu sa consumi fructe seara? Noi iti raspundem in cele ce urmeaza la aceste intrebari.

Ai auzit adesea spunandu-se ca nu este recomandat sa consumi citrice seara. Acestui tip de fructe i se reproseaza ca actioneaza asupra somnului in mod negativ, provocand insomnii din cauza continutului bogat de Vitamina C. Insa acest lucru nu este inca demonstrat stiintific. Pentru ca lamaia, portocala sau grapefruitul sa iti influenteze in mod negativ somnul ar trebui sa consumi cel putin 500mg. Stiind ca un fruct nu contine mai mult de 40mg, ar trebui sa consumi un numar mare pentru a ajunge la 500.

Daca mananc fructe seara ma ingras?

Un alt mit care circula este urmatorul: daca mananci fructe seara te ingrasi din cauza continutului bogat de zahar al fructelor. Este adevarat ca fructele contin zahar insa zahar natural. Acestea vin adesea cu un aport de nutrienti si de fibre care permit limitarea absorbtiei. Zaharul din fructe este astfel mai bine metabolizat de catre ficat si intra mai repede in sange. Drept urmare, Da, fructele contin zahar dar nu te ingrasa daca le consumi seara.

Consumul de fructe si tulburarile gastrice

Se poate intampla ca fructele sa fie sursa unor tulburari digestive. Este adevarat, insa nu trebuie sa fie blamate din aceasta cauza. Cauza aparitiei acestor tulburari gastrice este felul in care consumi fructele.

Majoritatea persoanelor prefera sa consume fructele dupa masa, sub forma de desert. Nu este deloc o idee buna. Fructele, care prin natura lor se digera extrem de rapid sunt astfel obligate sa stea mai mult timp in stomac, dupa celelalte alimente. Acest lucru incetineste considerabil digestia lor si le determina sa fermenteze, de unde si aparitia tulburarilor digestive.

Pentru a evita tulburarile digestive cel mai bine ar fi sa consumi fructele inainte de o masa principala. Dupa ce le-ai consumat, mai asteapta 5-10 minute inainte de a incepe sa mananci.

Multe persoane se plang de faptul ca fructele au un efect laxativ sau ca le provoaca flatulente. Acest lucru este posibil, in special in cazul fructelor care contin un numar mare de fibre. Este si cazul prunelor. Acestea accelereaza tranzitul intestinal si ar trebui sa fie consumate in cantitati mici.

Daca vrei sa mananci fructe seara, nu te impiedica absolut nimic.