Fructele uscate – aliatii formei noastre
Cu toate aceste diete care ne invadeaza de peste tot, nu mai stim ce ingredient sa eliminam din alimentatie pentru a slabi sau pentru a ne pastra in forma. Persoanele care cred ca fructele uscate sunt prea grase si le exclud din alimentatie fac o mare greseala. Fructele uscate sunt excelente pentru sanatate, consumarea acestora in cantitati mici nu reprezinta niciun pericol pentru silueta.
Migdale, nuci cajou, fistic, struguri uscati, caise sau banane, fructele uscate sunt extrem de variate. Datorita continutului scazut de apa, acestea sunt un veritabil concentrat de vitamine, minerale, oligoelemente.
Printre fructele uscate se disting: fructele oleagionoase sau fructele cu coaja care sunt uscate in mod natural si sunt bogate in lipide – nucile, arahidele, migdalele. Fructele deshidratate care sunt de fapt niste fructe proaspete care au trecut printr-un proces de deshidratare – struguri, caise, prune, smochine, banane.
Fructele uscate oleaginoase
Consumate cu moderatie, fructele uscate sunt bogate in vitamine si minerale benefice sanatatii. Unele dintre ele precum nucile sunt bogate in omega 3 care participa la buna functionare cardiovasculara. Fructele uscate, bogate in acizi grasi nesaturati de tip omega 6 si 9 si in antioxidanti contribuie la reducerea nivelului de colesterol rau. Secretul este sa nu abuzezi de ele.
Migdalele constituie alegerea ideala pentru persoanele care digera cu dificultate laptele si produsele derivate din acesta datorita continutului bogat de calciu.
Nucile au un continut bogat de acizi grasi esentiali si omega 3 care, dupa cum bine stiti, favorizeaza buna functionare a sistemului cardiovascular.
Arahidele sunt si ele bogate in omega 3 si in Vitamina E care protejeaza impotriva imbatranirii celulare.
Fructele deshidratate
Continutul de apa al fructelor deshidratate este mic. Acestea confera o multime de beneficii nutritionale deoarece sunt mai concentrate in nutrienti decat cele proaspete. Extrem de apreciate de sportivi, care consuma fructe deshidratate pentru a evita aparitia crampelor, fructele deshidratate sunt, in egala masura, o sursa imensa de energie. Cu un continut scazut de lipide, fructele deshidratate nu ingrasa daca sunt consumate cu moderatie si contribuie la echilibrul alimentar datorita oligoelementelor continute. Cu ajutorul fructelor deshidratate se pot evita carentele.
Exista o multitudine de fructe deshidratate
Caisa deshidratata – extrem de bogata in betacaroten (mult mai bogata decat caisa proaspata), este excelenta pentru vedere. Este aliatul sportivilor deoarece este bogata in potasiu, fier si glucide.
Banana deshidratata – un concentrat de saruri minerale, dar si de potasiu si de fibre. Aceasta este recomandata ca gustare pentru copii pentru a le da energie pentru tot restul zilei.
Strugurele uscat confera energie datorita continutului bogat de glucide, saruri minerale si vitamine din grupa B.
Fructele uscate si deshidratate reprezinta veritabilii aliati ai formei tale. Secretul este sa-i consumi cu moderatie si silueta ta nu va avea deloc de sufert!