Smochine fructe binecuvantate

Azi vom vorbi despre un fruct special, extrem de recomandat datorita beneficiilor conferite: smochina. Smochina este originara din Orientul Mijlociu fiind mai raspandita in zonele din Orientul Apropiat si Mijlociu si in Africa de Nord. Exista peste 200 de varietati de smochina. Smochina se consuma de obicei uscata insa se poate consuma si proaspata.

Ca majoritatea fructelor uscate, smochina contine o cantitate scazuta de apa: 15-20%. Drept urmare, smochina este bogata in nutrienti spre deosebire de fructele proaspete. Saraca in protide si lipide, smochina contine si gulcide, fructoza si glucoza in special. Smochina este un fruct ce poate intra in categoria alimentelor cu indice glicemic mediu spre mare, in functie de varietatea acesteia. Deoarece glucidele constituie carburantii muschilor, smochina este recomandata in special persoanelor sportive, in cazul unui efort prelungit: drumetie, schi de fond. In plus, continutul sau bogat de zahar si continutul sau sarac de apa transforma smochina intr-un mediu ostil pentru micro-organisme, drept urmare un aliment usor de conservat si transportat.

Smochina este un fruct bogat in fibre. Cu un continut de 8g/100g, smochina este una din cele mai bune surse de fibre alimentare, la fel ca si strugurele uscat sau prunele uscate. Smochina contine fibre insolubile in special care favorizeaza tranzitul intestinal si previn constipatia. Fibrele confera rapid senzatia de satietate. O portie de smochine confera in jur de 13-16% din nevoile zilnice de fibre.

Smochina este un fruct concentrat in vitamine si minerale. Smochina este un concentrat de minerale si de oligoelemente. Aceasta contine magneziu, calciu, cupru si fier. Unul din principalul atu al smochinei asupra sanatatii noastre este faptul ca are capacitatea de a ne regla sistemul nervos, datorita continutului bogat de potasiu.

Iata alte beneficii ale smochinelor pe scurt:

– Smochinele un continut ridicat in calciu si fosfor, de doua ori mai mult decat laptele, prevenind osteoporoza, fiind folositoare copiilor aflati in perioada de crestere precum si persoanelor predispuse la hipocalcemie (lipsa de calciu in sange).

– Smochinele previn anemia, datorita continutului bogat de fier.

– Smochinele au un continut ridicat de vitamina C, fiind folositoare in mentinerea frumusetii pielii, a structurilor tesuturilor, prevenind racelile si imbunatatind sistemul imunitar.

– Smochina este un fruct ce contine importante cantitati de potasiu, un mineral deosebit de util metabolismului nostru.

– Smochinele sunt folosite dept remediu pentru tulburarile gastro-intestinale.

– Smochinele au efecte afrodiziace.

– Smochinele previn aparitia anumitor tipuri de cancer, in special cancerul de colon (prin continutul ridicat de fibre) si cancerul de san.

– Smochinele scad nivelul de colesterol din sange.

– Smochinele reprezinta o sursa buna de flavonoide si polifenoli – antioxidanti naturali care intaresc imunitatea.

– Smochinele previn bolile cardio-vasculare.