Orezul si beneficiile acestuia
Orezul, alimentul sanatos prin excelenta, a devenit atat de obisnuit incat abia ca ii mai acordam atentie! Cu toate acestea, exista o varietate infinita de orez, atatea gusturi si retete de imaginat!
Orezul este o cereala indispensabila echilibrului alimentar
Orezul, un aliment bogat in vitaminele din grupa B, contine mai putine proteine decat celelalte cereale, insa este de o calitate mai buna. Orezul este aproape perfect, conferind un echilibru ideal intre proteine, lipide si glucide. Orezul merita atentia noastra, este acolo cand ai nevoie de el. Stocurile sale par inepuizabile. Orezul este aruncat si la nunta, reprezentand un simbol al vietii si al fertilitatii.
Deoarece face parte din familia produselor cerealiere, orezul poate inlocui painea, pastele, cus-cus-ul sau quinoa. Este bogat in glucide, principalul carburant al muschilor nostri. Orezul integral prezinta si mai multe beneficii asupra sanatatii. Semintele integrale sunt asociate diminuarii bolilor cardiovasculare, prevenirii anumitor tipuri de cancer, a obezitatii si diabetului.
Orezul de culoare mai inchisa – precum orezul negru – are o activitate antioxidanta ridicata. Antioxidantii prezenti in orez prezinta efecte hipocolesterolemiante. Orezul brun este ideal pentru persoanele diabetice deoarece contine fibre solubile care incetinesc cresterea glicemiei, eliberand glucoza in mod gradat. Deoarece nu contine gluten, orezul este o cereale privilegiata pentru persoanele care sufera de boala celiaca. Apa folosita pentru fierberea orezului poate fi folosita in tratarea unei diarei.
Orezul brun actioneaza ca un veritabil scut impotriva formarii celulelor canceroase la nivelul colonului, glandei tiroide, pancreasului, stomacului, ficatului si uterului. Orezul favorizeaza pierderea in greutate: dietele pe baza de orez sunt foarte eficiente, inlaturand senzatia de foame. In plus, fibrele continute de orez ajuta la eliminarea apei din tesuturi, datorita proprietatilor diuretice. Pofta de dulciuri este tinuta sub control datorita carbohidratilor de calitate.
Orezul este o sursa de energie extrem de importanta pentru organism, ajutand la functionarea optima a creierului. Daca ai colesterolul mare, nu ocoli orezul, acesta nu are colesterol. Consumul regulat de fulgi de orez ii ajuta pe adolescenti sa asimileze mai bine Vitamina B6, vitamina ce are un rol extrem de important in metabolismul aminoacizilor. Orezul este recomandat persoanelor cu un stomac iritat datorita faptului ca acesta se digera extrem de usor si este rapid asimilat.
Valoare nutritiva
In functie de procesul folosit, se poate obtine orez alb, orez brun, orez prefiert sau orez instant. Din toate acestea, orezul brun este cel mai nutritiv. Acesta contine o multime de fibre, seleniu, magneziu, zinc, Vitamina B1 si Vitamina B3. Orezul alb contine mai putine vitamine, minerale, fibre si antioxidanti. Orezul prefiert a fost tratat la aburi ceea ce creste lejer valoarea sa nutritiva, deoarece unele vitamine se afla in interiorul semintei. Acesta contine mai mult calciu, cupru si Vitamina B3 decat orezul alb.
Orezul instant contine Vitaminele B1, B2, B3 si fier deoarece este imbogatit cu aceste substante. Insa contine in cantitati mici alte elemente nutritive precum fosforul sau magneziul.
Orezul este bun la gust detinand un atu major: se gateste extrem de usor, sub diferite forme. De aceea, ramane un aliment gustos, preferat de majoritatea gospodinelor.