Descopera semintele de Chia
Originare din America Latina, semintele de Chia sunt bogate in Omega 3, in fibre si in proteine. Gustul sau neutru le permite sa fie adaugate cu usurinta unei multitudini de feluri de mancare. Iti propunem, in cele ce urmeaza, sa descoperi semintele de Chia!
Semintele de Chia au ajuns relativ recent in bucatariile noastre insa erau deja consumate de pe vremea Aztecilor si Maiasilor care le foloseau in special pentru imbunatatirea performantelor fizice. Din pacate, cultura acestei plante a fost aproape eradicata total de catre spanioli in momentul cuceririi continentului american.
Redescoperita in anii 90, chia cunoaste azi un succes nebun. Putem gasi pe piata doua tipuri de seminte de Chia: negre si albe. Intre cele doua tipuri de seminte nu exista o diferenta nutritionala. Unele persoane considera ca semintele de chia negre au un gust mai pronuntat.
Beneficiile semintelor de chia
Semintele de chia reprezinta o sursa importanta de fibre, de grasimi bune (Omega3 si Omega6) si de proteine. O portie de 28g de chia contine:
- 11 g de fibre – intre 18-30% din aportul zilnic recomandat;
- 4 g de proteine – 15-25% din aportul zilnic recomandat;
- 9 g de grasimi polinesaturate – 30-33% din aportul zilnic recomandat.
Deoarece o portie acopera un sfert din nevoile zilnice de fibre, semintele de chia sunt excelente pentru reglarea tranzitului intestinal (iti recomandam sa adaugi semintele de chia progresiv dietei tale alimentare, mai ales daca aceasta a fost saraca in fibre). Deoarece absorb apa, iti recomandam sa bei apa in timp ce o consumi.
Continutul bogat de fibre are drept efect stabilizarea nivelului de zahar sanguin. Deoarece semintele de chia confera rapid senzatia de satietate, sunt recomandate persoanelor care isi doresc sa slabeasca, persoanelor care urmeaza un regim. Sunt excelente sub forma de gustare atat pe timpul zilei cat si seara.
Grasimile polinesaturate continute de semintele de chia permit diminuarea colesterolului rau. Semintele de chia sunt benefice si pentru prevenirea bolilor cardiovasculare si diminuarea tensiunii arteriale. Dar atentie: chiar daca aportul lor de Omega 3 si Omega 6 este unul interesant, semintele de chia nu inlocuiesc acizii grasi de sursa marina, net superiori in ceea ce priveste efectele benefice asupra sanatatii cardiovasculare.
Semintele de chia sunt o sursa excelenta de minerale: o portie acopera in jur de 18% din aportul zilnic recomandat in calciu, 30% din nevoile zilnice de magneziu si 27% din nevoile zilnice de fosfor. Ceea ce inseamna ca semintele de chia sunt aliatii de nadejde ai sanatatii osoase.