Sportul, un remediu eficient impotriva stresului

sportUneori, stresul provocat de acesti factori externi este atat de mare incat corpul nostru nu mai reuseste sa-l elimine. Drept urmare, intram in depresie, facem crize de angoase, ne apar eczeme pe corp, trecem prin diferite tulburari digestive…Pentru a evita toate aceste neplaceri si pentru a evita sa intram in cercul vicios al antidepresivelor, trebuie sa luptam impotriva stresului intr-un mod natural, simplu si eficient. Sportul este cel mai bun remediu natural impotriva stresului.

Este dovedit stiintific faptul ca practicarea unei activitati sportive regulate permite o mai buna gestionare a stresului. De fapt, cand facem sport, secretam adrenalina, acelasi hormon ca cel secretat de stres. Asta nu e totul: activitatea fizica permite prevenirea anxietatii  si a depresiei, datorita eliberarii de dopamina. Sportul reprezinta cea mai buna modalitate de a elimina tensiunile, de a evacua energia negativa care ne anima, de a ne schimba ideile, de a ne concentra asupra sinelui, de a intalni alte persoane…

Pentru a evacua stresul cotidian este indispensabil sa practici sport in mod regulat. Este inutil sa petreci 3-4 ore intr-o sala de sport cu gandul ca este suficient pentru saptamana respectiva. Cel mai bine ar fi sa practici sportul o ora, odata la doua zile, este mult mai eficient. Daca nu, corpul tau va acumula stresul timp de o saptamana si va avea de asteptat inainte sa-l elimini.

Exista doua momente de privilegiat pe timp de zi pentru practicarea oricarei activitati sportive: dimineata devreme, inainte de micul-dejun si seara inainte de cina.

Cele mai eficiente sporturi pentru evacuarea stresului

Unele sporturi sunt mai eficiente in evacuarea stresului decat altele. Practicarea inotului de exemplu confera o multime de beneficii si are o latura relaxanta. Aceste lucruri se datoreaza faptului ca miscarile efectuate in apa actioneaza ca si un mini-masaj. Ne simtim mai usori, atat din punct de vedere fizic cat si din punct de vedere psihic.

Si sporturile de anduranta permit relaxarea. Acestea presupun depasirea sinelui, efort, concentrare, permit eliminarea toxinelor, eliberarea tensiunilor de orice fel, lucrarea tuturor muschilor corpului.

Si sporturile colective sunt eficiente in eliminarea stresului. In plus fata de beneficiile conferite de practicarea unei activitati sportive, acesta confera si un aspect social: efort in echipa, schimburi, convivialitate. Sunt excelente atat pentru mental cat si pentru moral.

Stresul poate duce la atrofierea creierului, pagubele provocate de acesta putand fi atacate prin cresterea pulsului. Prin sport, contribuim la productia de neurohormoni cum ar fi noradrenalina care ajuta la ameliorarea functiilor cognitive, a capacitatii de invatare si starii de spirit. In plus, sportul sporeste capacitatile intelectuale.

Fiecare dintre voi trebuie sa gaseasca formula care-i convine mai mult, care i se potriveste, deoarece suntem diferiti. Odata ales sportul potrivit acesta iti va face mult bine. Nu uita ca un stil de viata sedentar ne determina corpul sa reactioneze in mod ineficient in fata stresului.