Anti-stres: sporturi pentru destindere

sportMiscare = destindere? Da, dar din atatea, ce activitate sportiva este ideala pentru alungarea stresului? Iata proprietatile Zen ale diferitelor activitati sportive…

Ne miscam pentru a elibera endorfine

Activitatea fizica reprezinta o modalitate eficienta de a lupta impotriva stresului pe termen scurt, mediu si lung! Miscarea ne ajuta sa alungam gandurile negative, sa ne aerisim spiritul si nu numai! Pe de o parte, sportul stimuleaza fabricarea de endorfine, moleculele naturale ale bunastarii care ne asigura serenitate, buna dispozitie si un somn mai odihnitor. Pe de alta parte, corpul se obisnuieste cu acest stres lejer care este activitatea fizica si devine mai rezistent la stresul adevarat, acela fiind cel care ne macina. Persoanele care au o activitate fizica regulata secreta mai multa adrenalina (hormonul stresului) decat persoanele sedentare.

Secretia de endorfine prin intermediul sportului este benefica in orice moment deoarece, cu cat mecanismul natural al placerii este mai stimulat in mod natural, cu atat devenim mai sensibili. Persoanele care fac sport in mod regulat se bucura mai mult de lucrurile simple ale vietii precum prietenii, mesele in familie, lectura sau un apus de soare.

Sporturile de rezistenta: o oboseala care calmeaza

Care sunt sporturile de rezistenta? Joggingul, ciclismul…care sunt beneficiile acestor sporturi de rezistenta? Acestea lucreaza sistemul cardiovascular in ansamblu, confera o senzatie de oboseala sanatoasa si declanseaza eliberearea de endorfine binefacatoare. Joggingul are efecte miraculoase asupra depresiei. Sporturile de rezistenta sunt ideale pentru persoanele cu un caracter exploziv sau pentru persoanele cu moralul la pamant. Ideal ar fi sa faci o activitate sportiva de 30-40 de minute de cel putin 2-3 ori pe saptamana.

Sporturile acvatice pentru destindere

Care sunt sporturile acvatice care destind? Absolute toate: inotul, aquagym, aquarunning…beneficiile acestora sunt urmatoarele: sunt extrem de placute, agreabile deoarece sunt practicate in apa calduta. Sporturile acvatice lucreaza intens toti muschii corpului. Rezistenta apei sporeste munca inimii si a muschilor, efectuand un veritabil masaj muscular. La iesirea din apa muschii sunt total destinsi, spiritul este mai relaxat datorita serotoninei secretate, hormonul bunei dispozitii.

Sporturile meditative pentru calmarea mentalului

Care sunt sporturile meditative? Yoga, Tai-chi-chuan, Qi-gong. Beneficiile acestor sporturi meditative sunt urmatoarele: aceste discipline corporale si spirituale lucreaza atat corpul cat si spiritul. Bazate pe respiratie, pe cautarea unei posturi adecvate, acestea confera –la fel ca si meditatia – o serie de beneficii demonstrate precum eliminarea stresului legat de scaderea nivelului de cortisol, echilibreaza tensiunea arteriala si ritmul cardiac. Corpul isi regaseste supletea, mobilitatea, sporturile meditative conferind un veritabil echilibru interior.

Sporturile meditative se adreseaza in special persoanelor ce nu suporta competitia, persoanelor care se enerveaza repede, care isi pierd rapid motivatia si moralul sau persoanelor care sufera de tensiuni musculare datorate stresului.

Acum ca ai aflat beneficiile acestor sporturi, trebuie doar sa il alegi pe cel care consideri ca ti se potriveste cel mai bine!