Sport: ora potrivita pentru a-l practica

sportActivitatea fizica are un impact diferit asupra organismului, in functie de ora la care este practicat. Astfel, persoanele care fac sport dimineata nu se bucura de aceleasi beneficii ca persoanele care fac sport dupa-masa de exemplu. Explicatiile in cele ce urmeaza.

Dimineata pentru a pierde in greutate

Daca faci dimineata, dupa trezire jogging, fara a lua micul dejun, vei pierde mai usor in greutate. Cel putin asta sustine studiul efectuat de catre American Council on Exercise. Sportul, dimineata pe stomacul gol te ajuta sa slabesti. Conditia este sa il practici cel putin 35-40 de minute. Daca nu te incanta ideea de a face sport pe stomacul gol poti lua un mic dejun lejer inainte, acesta iti va conferi energia necesara. Cel mai bun interval pentru a face sport dimineata este intre orele 6-8. Este momentul in care cortizolul, hormonul stresului, se afla la cel mai inalt nivel. Acesta stimuleaza metabolismul grasimilor si al glucidelor transformandu-le in energie buna, pierduta in timpul efortului fizic. Persoanele care fac sport dimineata dorm mai bine noaptea. Este concluzia la care au ajuns cercetatorii de la Universitatea din Carolina de Nord. Un alt avantaj al practicarii sportului de dimineata este faptul ca acesta reduce apetitul pe timp de zi.

Persoanele care fac sport dimineata nu cedeaza atat de usor diferitelor tentatii culinare. Doar gandul ca vei petrece 20 de minute pe banda de alergat in incercarea de a arde caloriile din batonul de ciocolata consumat va fi de ajuns pentru a te face sa faci fata tentatiilor.

Exercitiile fizice stimuleaza eliberarea de endorfine. Reteta fericirii de-a lungul intregii zile consta intr-o ora de pedalat intensiv. De-a lungul zilei vei fi mai fericita, mai radianta, mai energica. La locul de munca vei fi mult mai energica, mai eficienta, vei da randament si cine stie? S-ar putea sa te alegi si cu o promovare. Persoanele care au obiceiul ca dimineata, inainte de a merge la birou, sa alerge pe banda isi organizeaza si isi gandesc programul pe ziua respectiva. Ajungand la birou, stiu perfect ce trebuie sa faca.

Dupa-masa pentru echilibru

Sportul de dupa-masa te ajuta sa iti reechilibrezi ritmul cicardian. De exemplu daca ai un program decalat. Mai multe studii au demonstrat riscurile pe termen lung ale unei dereglari a ceasului biologic: diabet, obezitate, pierderi de memorie, indispozitie.

Seara pentru relaxare

Sportul practicat seara iti permite sa elimini tensiunile acumulate pe timp de zi. Dupa o zi de munca, daca este posibil, orele 17-19, reprezinta perioada ideala de a practica o activitate sportiva intensa deoarece temperatura corpului este la maxim. Atentie: nu este indicat sa practici o activitate fizica violenta dupa orele 19 deoarece cresterea temperaturii corporale te va impiedica sa dormi.

Antrenorii de fitness recomanda antrenamentele de dimineata pe motiv ca, dupa un somn odihnitor pe timp de noapte, coloana vertebrala este intr-o forma mult mai buna si poate sa preia mult mai usor socul fizic al alergarii sau al saritului. La femeile cu varsta de peste 50 de ani sportul de dimineata asigura un somn odihnitor pe timp de noapte.