Somnul si alimentatia

somnIti este greu sa adormi? Te trezesti brusc in mijlocul noptii? Alimentatia are un impact deosebit asupra somnului. Ceea ce mancam de-a lungul zilei ne poate distruge somnul sau, din contra, sa-l favorizeze.

Si bauturile joaca un rol important in ceea ce priveste somnul. Excitanti precum cafeaua, ceaiul, sucul de fructe bogat in Vitamina C, nu ar trebui consumati inainte de ora 17. Cofeina consumata la ore tarzii provoaca un somn de proasta calitate. Mesele bogate in grasimi, consumate seara, inainte de culcare ridica temperatura corpului si ne impiedica sa adormim. Iata ce trebuie sa faci pentru a avea un somn de buna calitate.

Fii activa

Singurul semn al unui som eficient este forma ta din timpul zilei. Dupa un efort fizic, somnul este mai bun deoarece corpul simte nevoia sa se recupereze. In general, toate activitatile fizice sunt bune, practicate inainte de ora 19.

Nu trebuie sa te limitezi la activitatile sportive. Te poti plimba, sa urci scarile…important este sa nu stai intr-un loc de dimineata pana seara. Pe canapea de exemplu. Trebuie sa faci miscare macar dimineata.

Un bol de orez inainte de a merge la culcare

Hidratii de carbon, prezenti in cerealele integrale (orez brun, susan, orz) favorizeaza adormitul, conferindu-ti relaxarea de care ai nevoie inainte de a intra in diferitele faze ale somnului. Cand ceasul biologic declanseaza ciclul odihnei, acesta declanseaza si hormonul legat de somn.

Laptele cald

Pentru a-ti spori sansele de a avea un somn excelent, mizeaza pe triptofan care se poate regasi in produsele lactate, carnea de pasare, linte, peste, banane si orez integral. Acest acid aminat este un veritabil tranchilizant natural. Acesta accelereaza adormirea, diminueaza numarul de treziri spontane pe timp de noapte si sporeste numarul de ore de somn pe noapte.

Nu uita de magneziu

O carenta de magneziu, un mineral esential, poate provoca unele tulburari de somn, angoase chiar. Magneziul echilibreaza sistemul nervos si somnul. Putem gasi magneziu in legumele verzi, crucifere, avocado, smochine. Unele tipuri de apa minerala, bogate in magneziu sunt recomandate pentru facilitarea somnului.

Atentie la mesele de seara

Pornirea televizorului la ora mesei poate perturba digestia si sa diminueze absorbtia de nutrienti in detrimentul calitatii somnului. Masa de seara trebuie sa fie lejera. Ingerarea unei cantitati prea mari de lipide si de proteine mentine corpul in stare de veghe. Evita pe cat posibil mesele copioase si tardive. Alege unele zaharuri lente si alimente bogate in triptofan – lapte, rosii, cereale, banane.

Seara, opteaza pentru o infuzie

Dupa masa, infuzia confera caldura si relaxarea necesara digestiei. Alege infuziile care confera calitatile digestive, precum musetel sau melisa care favorizeaza calmul si digestia.

Culca-te la ora potrivita

Este esential sa te culci la o ora potrivita. Pe de o parte, deoarece suntem programati din punct de vedere genetic sa adormim aproximativ la aceeasi ora: 70% dintre noi, in jurul orei 22. 15 % sunt programati sa se culce si mai devreme, odata cu gainile cum s-ar spune.

Pentru a adormi cat mai repede invata sa te relaxezi, starea de spirit inainte de culcare este extrem de importanta.