Sofrologia, armonia dintre corp si spirit

sofrologieSofrologia reprezinta ʺintalnireaʺ dintre tehnicile orientale de meditatie, yoga si relaxarea occcidentala. Sofrologia permite regasirea echilibrului dintre corp si spirit, eliminand temerile, angoasele si tensiunile. Cu ajutorul sofrologiei te relaxezi, iti eliberezi spiritul, vizualizezi senzatiile…

Creata in anii ˊ60 de doctorul Caycedo, un psihiatru columbian, sofrologia, din grecescul sôs (armonie), phren (constiinta) si logos (stiinta) este o practica ce vizeaza rezolvarea problemelor de ordin emotional, psihologic, care se manifesta cel mai adesea prin tensiuni corporale si fizice importante.

Sofrologia a fost creata ca si reactie la hipnoza careia i se reprosa rezultatele nesatisfacatoare si psihanalizei, a carei fundamente teoretice au fost contestate de catre doctorul Caycedo. Deci, sofrologia este mai mult decat o simpla metoda de relaxare a corpului. Aceasta permite invingerea temerilor, eliminarea tensiunilor, optimizarea posibilitatilor, luand in considerare dimensiunea psihosomatica a persoanei.

De altfel, sportivii recurg in mod regulat la aceasta tehnica. Datorita sofrologiei, ghidati fiind de vocea sofrologului, invatam sa ne destindem din punct de vedere fizic printr-un joc de respiratie si de vizualizare a fiecarei parti a corpului. Odata relaxati, putem accede la regiunile superioare ale constiintei prin exercitii diferite, in functie de patologie.

Sofrologia se defineste prin trei reguli de baza: integrarea schemei corporale, principiul actiunii pozitive si principiul realitatii obiective. Sofrologia ofera posibilitatea rezolvarii unei probleme dar si imbunatatirea relatiei cu ceilalti. Sofrologia reprezinta deci un raspuns practic si facil pentru a-ti face placere.

Cine poate recurge la sofrologie? Sofrologia este o tehnica recomandata oricarei persoane care se afla in fata unei probleme, o situatie, un obstacol ce i se pare de nedepasit. Este indispensabil sa inveti sa imblanzesti tensiunile, anxietatea. Sofrologia iti permite sa intelegi mecanismele acestora, sa le imblanzesti, ca la final sa le transformi in energie pozitiva. Astfel, cu ajutorul unor exercitii simple, este posibil sa elimini tensiunile, stresul, sa te relaxezi in orice situatie si sa ai o viata cat se poate de armonioasa.

Sofrologia in 10 puncte:

  • Sofrologia genereaza o relaxare psihica si musculara;
  • Sofrologia permite imbunatatirea raporturilor cu sine insusi si cu anturajul;
  • Sofrologia permite gestionarea emotiilor;
  • Faciliteaza increderea in sine;
  • Are un efect dinamizant si favorizeaza diminuarea anxietatii si bolilor legate de stres precum insomniile, durerile de cap, dezechilibrele de ordin digestiv;
  • Permite gandirea pozitiva datorita practicii sugestiei fiind o metoda de dezvoltare personala;
  • Permite eliberarea resurselor creative ale persoanei: imaginatia creativa, vizualizarea pozitiva;
  • Pregateste persoana pentru diferitele schimbari: probe sportive, examene scolare, nastere, interventii medicale, etc;
  • Permite rezolvarea conflictelor interioare si este o adevarata sustinere in eliberarea de diferite dependente precum fumatul, dulciurile, alcoolul;
  • Te ajuta sa-ti cunosti mai bine universul interior de-a lungul imaginii mentale;

Sofrologia este folosita si pentru a lupta impotriva dificultatilor existentiale precum lipsa de incredere in sine, stresul, dificultatea de a se relaxa. Atentie. Sofrologia trebuie perceputa drept o metoda suplimentara ce nu poate inlocui interventia profesionistilor din domeniul sanatatii chiar daca aceasta recomanda evitarea administrarii de medicamente. Intr-un cuvant, sofrologia reprezinta un joc de vizualizare si de respiratie.