Despre reflexologie, avantaje pentru sanatatea noastra
Dar daca sanatatea ar trece prin…picioare? Conform medicinei traditionale chinezesti, ansamblul corpului nostru este reprezentat sub forma unei bolte plantare. O zona pentru ficat, o alta pentru sistemul digestiv…masarea si stimularea picioarelor ar elibera energie si ne-ar relaxa in totalitate. In acest articol vom vorbi despre reflexologie.
Reflexologia plantara
Conform ‘hartii corpului’ medicinei traditionale chinezesti, piciorul este reprezentatia in miniatura a corpului uman, o zona reflexa corespunzand unui organ, unei glande sau a unei parti specifice a corpului. Unul din principalele beneficii ale reflexologiei plantare este reducerea stresului care este la originea unui numar mare de afectiuni si disfunctiuni fizice si psihice. Reflexologia permite activarea circulatiei sanguine si limfatice, stimularea eliminarii toxinelor si reglarea sistemului nervos. Regland si reechilibrand circularea energiilor corpului, reflexologia permite prevenirea, tratarea si chiar eliminarea unui numar mare de afectiuni, favorizand armonia generala a corpului si spiritului.
Reflexologia palmara
Mai putin practicata decat reflexologia plantara, reflexologia palmara prezinta o serie de avantaje, fiind extrem de simplu de practicat, in orice circumstante. La fel ca si picioarele, mainile reprezinta oglinda corpului nostru. Zonele reflexogene se situeaza in palme, pe degete si deasupra celor doua maini. Solicitate in permanenta, mainile sunt destul de sensibile. In timp ce picioarele poseda receptori axati pe sistemul neurovegetativ (inconstient), mainile sunt mai mult centrate pe cortex, adica pe constient.
Palmele mainilor contin mii de terminatii nervoase senzoriale, ceea ce le plaseaza printre cele mai sensibile zone ale corpului. Masajul se poate folosi pentru a stimula sau pentru a calma ansambulul corpului. Masajul mainilor trateaza in mod eficient oboseala acumulata de-a lungul zilei. Acesta poate reimprospata, revitaliza sau calma fiind un masaj extrem de accesibil, un masaj simplu si eficient: 10-15 minute sunt suficiente pentru a se induce o noapte excelenta de somn.
Avantajele reflexologiei sunt urmatoarele: nu este o tehnica nociva, sedintele au un caracter cat se poate de placut, tratamentul se poate executa singur de catre pacient cu ajutorul unor instructiuni precise si, nu in ultimul rand, complementaritatea cu numeroase alte metode de tratament.
Din pacate, reflexologia prezinta si unele dezavantaje: sedintele au un pret destul de ridicat, timpul consacrat este destul de lung, rezultatele nu sunt imediate, pot aparea dupa mai multe saptamani, luni chiar. In cele mai multe cazuri, eficienta metodei este net inferioara altor metode de tratament.
Pentru ca reflexologia sa dea rezultate pozitive trebuie respectate unele reguli simple:
- Atitudinea terapeutului trebuie sa fie una cat se poate de relaxata, calma, acesta trebuie sa se adapteze fiecarui pacient in parte;
- Pozitia pacientului trebuie sa fie una confortabila, relaxata;
- Mainile terapeutului trebuie sa fie curate, mobile, calde, presiunile aplicate trebuie adaptate in functie de sensibilitatea pacientului;
- Comunicarea dintre pacient si terapeut este esentiala;
In urma reflexologiei pot aparea urmatoarele schimbari:
Procesele metabolice se imbunatatesc datorita eliminarii toxinelor din organism, circulatia este imbunatatita, aspectul pielii este altul, pielea devenind mai supla, mai moale si mai calda. De asemenea, modificarile se fac simtite si din punct de vedere psihologic: apare optimismul, calmul, mobilitatea organelor este si ea imbunatatita.