Fructele si legumele lunii Ianuarie

rodieCine a spus ca in Ianuarie suntem obligati sa mancam doar mandarine, portocale, clementine si banane? Descopera cu ajutorul nostru fructele si legumele lunii Ianuarie dar si beneficiile acestora asupra sanatatii.

Andiva

Foarte saraca in calorii ( 11kcal/100g), foarte bogata in apa (95%), andiva este leguma vedeta a iernii si nu numai! Bogata in potasiu si saraca in sodiu, andiva este diuretica si depurativa. Andiva contine seleniu, un oligoelement care lupta impotriva imbatranirii. Recomandata pentru facilitarea digestiei, andiva trebuie consumata fara moderatie.

Valeriana

Bogata in Omega 3, saraca in calorii (20kcal/100g), valeriana este o sursa excelenta de Vitamina B9. Este deci recomandata femeilor insarcinate pentru o mai buna dezvoltare a fatului. Valeriana iti permite sa-ti faci plinul de Vitamina C, esentiala pentru tonus. Valeriana contine fier (anemie) si calciu (bun pentru oase). Compusa din fibre, aceasta regleaza tranzitul. Valeriana mai contine beta-caroten, o provitamina A cu proprietati antioxidante si anticanceroase. Este ideala in salate.

Ceapa verde

Extrem de bogata in potasiu si saraca in sodiu, ceapa verde este un super aliment diuretic. Aceasta elimina toxinele si este leguma campion a luptei impotriva retentiei de apa. Excelenta sursa de fibre, aceasta te scapa de senzatia de foame. Dar, pentru a profita din plin de toate aceste beneficii, trebuie sa consumi si partea verde.

Telina

Telina este un aliment satios si, datorita Vitaminelor B6 si C continute, aceasta permite limitarea stocarii de grasimi. Atentie, telina este bogata in sodiu de aceea persoanele sensibile la sare trebuie s-o consume cu moderatie. Cruda sau fiarta, telina are aceleasi proprietati.

Ceapa

Ceapa are o multime de beneficii asupra sanatatii. Antibiotic natural, aceasta ne protejeaza impotriva bacteriilor si infectiilor, intareste imunitatea si are o actiune antialergica. Ceapa este excelenta pentru circulatia sanguina si scade nivelul de colesterol rau. Deoarece evita productia de insulina, ceapa este recomandata diabeticilor.

Kiwi

Cu un continut caloric minim, si cu elemente nutritive maxime, kiwi este un fruct excelent care te ajuta sa-ti faci plinul de energie si sa lupti impotriva afectiunilor specifice iernii. Contine doar 50kcal/100g. Kiwi te ajuta sa previi bolile cardiovasculare datorita antioxidantilor continuti. Este recomandata si datorita continutului bogat de fibre, acestea avand un rol protector impotriva diabetului de tipul 1 si 2. Kiwi contine si o enzima ce permite o mai buna asimilare a proteinelor.

Marul

Anti-age datorita mineralelor si oligolementelor continute, marul este bogat si in antioxidanti ce permit lupta impotriva bolilor cardiovasculare. Nivelul sau ridicat de fibre regleaza nivelul de zahar din sange si reduce nivelul de colesterol. De consumat fara moderatie inainte si dupa fiecare masa. Marul arde grasimile datorita actiunii floridzinei care favorizeaza combustia de zahar si de grasimi, mai degraba decat stocarea acestora.

Rodia

Rodia este un fruct bogat in tanini, flavonoide, in vitamine si oligoelemente, ceea ce face din ea un fruct anti-age prin excelenta. Rodia creste senzatia de satietate. Daca vrei sa iti faci plinul de antioxidanti datorita rodiei, iti recomandam sa presezi fructul intreg deoarece membranele albe sunt cele care contin cei mai multi.