Radacinoasele, niste legume de iarna excelente pentru sanatate
Cine a spus ca legumele de iarna sunt triste, seci? Ca este greu sa le consumi iarna, vara gasindu-se peste tot? Iata o calatorie gurmanda si sanatoasa in tara legumelor radacina!
Morcovii violet si galbeni
Esentiali daca iti doresti ca si iarna sa ai un ten de invidiat! Alege morcovii cat mai colorati. Cu cat sunt mai colorati, cu atat sunt mai bogati in caroten, pigmenti excelenti pentru piele, dar si pentru inima si plamani. Pentru a mai schimba putin lucrurile, incearca morcovii galbeni si violet.
Telina
O telina mare are in jur de un kilogram si se prepara adesea curatata. Pentru serile reci de iarna ce poate fi mai bun decat o supa de telina? Persoanele care sufera de hipertensiune trebuie sa consume telina in mod regulat. Curele de detoxifiere cu telina sunt excelente si ajuta la cresterea imunitatii.
Pastarnac
Cu gustul sau dulce, verisoara morcovului se consuma cruda sau fiarta. Acesta contine apigenina si poliacetilene, antioxidanti ce joaca un rol esential in prevenirea unui numar mare de tipuri de cancer. Pastarnacul este plin de fibre, insolubile in special, care confera senzatia de satietate si stimuleaza tranzitul intestinal.
Sfecla rosie
Sfecla rosie se claseaza in topul 10 al legumelor cu cel mai bun potential antioxidant asta datorita cantitatii de flavonoide si de betalaine continute. Acestea din urma au proprietati anti-inflamatorii, anti-tumorale si protejeaza ficatul. Sfecla rosie contine provitamina A, mai multa decat Vitamina C. Sfecla intra in componenta mai multor retete, toate absolut delicioase!
Topinambur
Destul de greu de curatat dar excelent pentru sanatate. Delicatul gust de anghinare al topinamburului merita sa-i consacri atentie! Topinamburul are o multime de calitati: tine apetitul in frau, regleaza glicemia, este ideal in curele de slabire, stimuleaza imunitatea, organismul devenind mai rezistent in fata infectiilor de tot genul.
Napi albi sau galbeni
Ultra saraci in calorii (abia 18Cal/100g), este leguma vedeta in cadrul curelor de slabire din timpul iernii. La fel ca si verisorii sai din familia cruciferelor, acesta contine compusi care sunt capabili sa previna cancerul.
Ridichea neagra
Ridichea neagra te apara de gripa, este o sursa bogata in nutrienti si vitamine, te ajuta sa scapi de kilogramele in plus intr-un mod eficient si sanatos. Datorita continutului bogat de apa si fibre, ridichea neagra previne constipatia. Ridichea neagra detoxifica ficatul, contribuind la regenerarea celulelor hepatice. Este un diuretic 100% natural, regleaza tensiunea arteriala, distruge celulele cancerigene.
Rutabaga
Rutabaga este radacina care lupta impotriva cancerului si iti mentine colonul sanatos. Rutabaga este o radacinoasa care seamana cu napul si ajuta la slabit. Rutabaga contine 12% din cantitatea zilnica recomandata de fibre. Rutabaga este bogata in izotiocianati, compusi esentiali ce lupta pentru eliminarea celulelor cancerigene din organism. Datorita continutului ridicat de Vitamina C, rutabaga contribuie la ameliorarea simptomelor de astm. In plus, rutabaga contine toate mineralele necesare, potasiu si magneziu in special, ambele importante in reglarea metabolismului. Continutul scazut in calorii il recomanda pentru absolut orice cura de slabire.