Anghinarea, antioxidantul verde
Plina de vitamine si fibre, anghinarea reprezinta leguma ideala a primaverii. Anghinarea face parte din familia asteraceelor si are drept nume latin Cynara cardunculus. Anghinarea este o leguma ce nu suporta frigul, avand nevoie de temperaturi blande in perioada de crestere. Anghinarea este o leguma ce detesta canicula, in unele regiuni este cultivata in perioada de iarna blanda pentru a fi recoltat primavara.
Asteraceele reprezinta o familie interesanta, numeroase specii apartinand acestei familii sunt folosite ca si plante medicinale sau consumate datorita numeroaselor beneficii: musetelul, arnica, laptuca, papadia.
Anghinarea nu face exceptie. 100g de anghinare gatita contine in jur de 18kcal, fiind o excelenta sursa de fibre solubile, de fructo-oligosaccharide, care permit asimilarea calciului si magneziului.
Anghinarea este o sursa excelenta de cupru dar si de:
- Vitamina B9, necesara reinnoirii si multiplicarii celulelor;
- Vitamina K;
- Fier;
- Magneziu;
- Mangan;
- Vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, C, calciu, zinc, potasiu si fosfor. Cu alte cuvinte, un aliment extrem de sanatos.
Partile comestibile ale anghinarei sunt bogate in antioxidanti, compusi fenolici si antocianine. Drept urmare, anghinarea este capabila sa previna bolile cardiovasculare si anumite tipuri de cancer.
Anghinarea stimuleaza ficatul
Anghinarea poseda o serie de proprietati depurative dar si coleretice. Aceasta stimuleaza secretia biliara si evacuarea bilei veziculare datorita continutului de cinarina. Insa cinarina este concentrata si in frunzele anghinarei. Partile consumabile din anghinare contin putina cinarina. Infuziile pe baza de frunze de anghinare sunt singurele care pot sa stimuleze ficatul. Polifenolii continuti de anghinare ajuta la prevenirea cancerului de ficat provocand apoptoza celulelor canceroase.
Faciliteaza eliminarea urinara
Anghinarea faciliteaza eliminarea urinara. Este un diuretic lejer datorita continutului bogat de potasiu si de inulina. Un studiu a demonstrat faptul ca printre copiii si adultii obezi care urmeaza un regim sarac in calorii, cei care au consumat suc de anghinare, au observat o diminuare a senzatiei de foame. In plus, si indicele de masa corporala a scazut simtitor.
Regleaza tranzitul
Datorita continutului bogat de fibre, anghinarea faciliteaza tranzitul intestinal si contribuie la lupta impotriva cancerului de colon. O parte din glucidele continute de anghinare sunt constituite din inulina care stimuleaza cresterea bacteriei bifidobacteria, bacterie ce permite lupta impotriva bacteriilor patogene.
Anghinarea este ideala pentru femeile insarcinate
Anghinarea este bogata in folati, cunoscuti sub denumirea de Vitamina B9. O anghinare cruda acopera un sfert din nevoile zilnice de Vitamina B9. Femeile insarcinate au mare nevoie de acesti folati in primul trimestru de sarcina deoarece acestia diminueaza riscul aparitiei unor anomalii la fat.