Nutritie – idei preconcepute despre foame

foamePentru a te pastra in forma, este important sa cunosti bazele alimentare. Important este si sa intelegi ce implica mecanismul foamei. Se spune adesea ca, pentru a-ti controla apetitul, trebuie sa-ti asculti corpul si sa stii cand iti este foame sau nu. Usor de zis, greu de facut. In materie de foame, ideile preconcepute sunt numeroase. Iata cateva din ele.

Nu ne este foame la ore fixe

Majoritatea dintre noi avem trei mese principale pe zi, in principal cam la aceleasi ore (7h, 13h, 20h). Ne-am obisnuit deja sa mancam la aceste ore. Rezultat? Cand se apropie ora fatidica, incepem sa resimtim o foame imensa.

Foamea depinde de ce ai mancat inainte

In functie de ce am mancat in urma cu cateva ore, in functie de activitatile practicate, resimtim efectele foamei mai repede sau mai tarziu. Daca la pranz, ai consumat doar o salata de cruditati iar intre timp ai muncit din greu, ai facut sport, iti va fi mai tare foame decat persoanei care a servit un pranz copios si si-a petrecut restul zilei tolanita pe canapea.

Foamea raspunde unei nevoi fiziologice

Adevaratele simptome ale foamei se declanseaza in momentul in care corpului incepe sa-i lipseasca nutrientii esentiali pentru functionarea acestuia. In acel moment, creierul si stomacul intra intr-o stare de alerta si trimit un mesaj general pentru a semnala ca are nevoie de mancare.

Pofta pentru un anumit aliment este un semn de lipsa…

Cand simtim nevoia sa mancam un aliment anume, acesta se datoreza faptului ca ne lipseste esentialul din compozitia sa. De exemplu, in momentul in care avem pofta sa mancam ciocolata, ne lipseste magneziul. Fructele de mare pot fi semnul unei lipse de sare, branza de calciu…

…dar nu in toate cazurile

Totusi, este esential sa nu confunzi nevoia fiziologica cu pofta de mancare. Aceasta din urma se afla in stransa legatura cu compulsia alimentara destinata compensarii unei lipse afective sau a unei nevoi de calmare. Este ok sa mananci cateva patratele de ciocolata dar cand te incapatanezi sa termini intreaga tableta, atunci deja exista o problema.

Daca mancam la anumite ore, nu ne ingrasam

Luarea in greutatea (stocarea grasimilor) nu are nicio legatura cu ora la care este luata masa ci cu activitatea pe care o practicam in urmatoarele ore. De exemplu, daca corpul functioneaza din plin pe timp de noapte, pe timp de zi, ii va fi greu sa se activeze. Cheltuielile calorice fiind mai mici, avem tendinta sa stocam mai multe grasimi.

Consumul de lichide taie foamea

Nu este, cu siguranta o solutie pe termen lung dar, cand primele semne ale foamei isi fac aparitia, consumul unui pahar de lichide fara zahar (apa, ceai, infuzii) poate calma stomacul. Acesta din urma are impresia ca este plin si contractiile se calmeaza. Dar, deoarece nivelul de zahar din sange nu este modificat, acest subterfugiu este doar de scurta durata din pacate.