Cele mai bune strategii anti-frig

frigVant polar, temperaturi glaciare, ninsoare…in acest sezon, corpul, pielea si nu in ultimul rand moralul, sunt puse la grele incercari. Este timpul sa treci pe modul ʹiarnaʹ datorita unei alimentatii si a unui stil de viata adaptate.

Farfuria anti-ger

Tremuri de frig? Poate ar fi bine sa introduci in farfuria ta proteine, zaharuri lente, vitamine si cateva alimente reconfortante. Acestea iti vor ajuta organismul sa reziste mai bine la conditii extreme.

Mizeaza pe alimentele bune

Pentru a-ti mentine corpul la o temperatura de 37 de grade, corpul are nevoie de o rezerva de energie. De aceea, in cadrul celor trei mese principale trebuie sa mizezi pe zaharuri lente (paine cu cereale, paste, orez, legume uscate). Acestea trebuie sa reprezinte cel putin 40% din caloriile zilnice prezente in alimentatia noastra. Acestea trebuie sa fie completate de carnea rosie, extrem de bogata in fier, care are o actiune anti-oboseala si de citrice, datorita excelentelor proprietati anti-infectioase de care beneficiaza acestea.

Bea multe lichide

In aceasta perioada, trebuie sa consumi cat mai multe lichide deoarece frigul diminueaza senzatia de sete. Prefera-le pe cele calde: infuzii, ceaiuri, supe. Fara alcool in aceasta perioada: senzatia de caldura conferita de un mic pahar cu tarie este pur iluzorie.

Fa-ti pe plac

Iarna avem mai multa pofta de mancare decat in alte anotimpuri. Deci, daca ai pofta de cicolata, nu iti refuza aceasta pofta. Cu simtul masurii desigur. 2-3 patratele pe zi sunt permise.

Temperaturile scazute pun la grea incercare organismul nostru, inima in special care trebuie sa bata mai repede pentru a evita racirea corpului. Haine, activitati fizice, protejarea pielii…toate acestea sunt extrem de importante.

Acopera-ti capul

Extremitatile sunt cele mai sensibile in aceasta perioada. Acopera-ti bine mainile, picioarele si capul. O mare parte a caldurii (30%) se pierde prin partea de sus, prin cap. Nu uita sa-ti acoperi si nasul si gura pentru a evita sa respiri atata aer rece.

Mizeaza pe fibrele sintetice

In aceasta perioada elimina din garderoba hainele din bumbac care conserva umiditatea si permite penetrarea frigului. Mizeaza pe fibrele sintetice care evacueaza transpiratia. Si, nu uita de tehnica straturilor suprapuse.

Protejeaza-ti pielea

Agresiunile externe nu sunt deloc bune pentru pielea noastra. Nu trebuie sa-ti neglijezi epiderma in aceasta perioada. Adapteaza ingrijirile pentru piele in functie de sezon, mizand pe formule de zi mai hranitoare (de tip Cold Cream) si pe produse demachiante mai bogate (fara produse pe baza de apa, alege crema si laptele demachiant). Rasfata-ti buzele. Acestea sunt extrem de expuse in aceasta perioada. Deoarece buzele nu sunt prevazute cu sebum, nu sunt protejate de frig.

Continua sa faci sport

Practicarea unui sport iarna contribuie la stimularea imunitatii si la protejarea impotriva virusilor. Temperaturile scazute nu exclud activitatea fizica doar in cazul in care suferi de astm sau ai alte probleme care te impiedica sa faci miscare. Poti face miscare si in interior, nu este obligatoriu sa iesi afara pentru asta.