Invata sa mananci echilibrat
Iata o serie de sfaturi menite sa iti reechilibreze alimentatia si proportiile siluetei.
Elaboreaza mese echilibrate
Este esential sa ai trei mese principale pe zi, la ore regulate:
- Micul – dejun intre orele 6-9;
- Pranzul – intre orele 11:30 – 13:30;
- Cina – intre orele 19 – 20:30;
Chiar daca nu iti este foarte foame, incearca sa respecti aceste intervale de timp.
O masa echilibrata este constituita fie dintr-o bucata de carne, peste sau doua oua, dintr-un feculent (orez, paste, paine, biscuiti, cartofi), dintr-o leguma si dintr-un produs lactat (iaurt sau branza) sau dintr-un fruct pe post de desert.
Ai auzit de mai multe ori acest lucru: este important sa consumi cel putin cinci fructe si legume pe zi. Legumele pot fi consumate fara moderatie. Acelasi lucru am putea spune si despre fructe cu mentionarea ca ar trebui sa eviti sa consumi foarte des banane, struguri si cirese deoarece au un continut ridicat de zahar.
In ceea ce priveste feculentii, ar trebui sa consumi cel putin 300g de produse fierte. O femeie ar trebui sa absoarba cel putin 2000 de calorii pe zi pentru a nu se ingrasa dar poate ajunge si la 2600 de calorii daca practica o activitate fizica intensa. Hidratarea este esentiala, este obligatoriu sa consumi minim 1,5l de apa pe zi.
Alimente de limitat, greseli de evitat
Limiteaza alimentele si materiile grase in momentul in care gatesti. Opteaza pentru gatitul la aburi sau la cuptor. Limiteaza alimentele dulci: chiar daca este bine sa iti mai oferi unele placeri dulci din cand in cand, limiteaza consumul de alimente care contin zahar.
Evita sa pui prea multa sare in alimentele gatite. Opteaza pentru piper, ierburi si mirodenii pentru asezonarea felurilor de mancare preparate.
Nu sari niciodata peste mesele principale chiar daca ai mancat copios la masa precedenta. In loc sa iti reechilibrezi alimentatia nu vei face decat sa stochezi grasimile.
Carnea, pestele, ouale, fasolea si nucile fac parte din elementele esentiale pentru o dieta echilibrata deoarece contin proteine, vitamine si minerale – fier, zinc si Vitamina B12.
Uleiul de peste contine acizi grasi polinesaturati, Omega 3 – acestia fac parte din grupa acizilor grasi esentiali, cu un rol esential in scaderea riscului aparitiei afectiunilor cardiovasculare.
Specialistii ne recomanda sa consumam cel putin 2 portii de peste in fiecare saptamana, de fiecare data de un alt tip – somon, hering, sardine, pastrav sau macrou.
Fa miscare
Pentru a fi in forma maxima, pentru a-ti pastra silueta, este esential sa practici o activitate sportiva, sa faci miscare.