Ce mananc dupa ce am decis sa renunt la fumat?
In momentul in care ai luat decizia sa renunti la fumat, alimentatia te poate ajuta sa treci mai usor peste aceasta perioada. Tactica adoptata: limitarea neplacerilor datorate lipsei tutunului.
Pentru a facilita sevrajul
Stop cafelei care te face doar sa te stresezi. Cafeaua si nicotina interactioneaza si intretin un cerc vicios. Cum? Renuntarea la fumat creste nivelul de cofeina din sange ceea ce sporeste neplacerile cauzate de sevraj. Conform dr. Franck Gigon, cafeaua contine un factor special dar care inca ramane necunoscut pentru specialisti care ne determina sa fumam. Drept urmare, ai nevoie de o pauza terapeutica, fara cafea.
Cu ce inlocuiesc cafeaua? Cu o alta bautura calda dinamizanta (de exemplu cu o infuzie pe baza de ghimbir) sau cu trei pastile destinate reimprospatarii respiratiei.
Kudzu, planta cu efect relaxant
Aceasta planta cu efect relaxant este folosita de sute de ani de persoanele din Extremul Orient pentru a-si trata dependenta de droguri. Un studiu efectuat de cercetatorii de la Universitatea din Harvard a demonstrat faptul ca flavonoidele prezente in radacinile acestei plante favorizeaza renuntarea la fumat si la alcool. Actionand asupra sistemului nervos, kudzu te ajuta sa te relaxezi si are efecte similare antidepresivelor.
Cum se foloseste? Este de ajuns sa diluezi o lingura de kudzu in apa, s-o lasi la fiert pentru a obtine o pasta de o consistenta omogena si translucida. Apoi o aromatizezi in functie de preferinte cu o lingura de sos tamari sau de ghimbir ras.
Prevenirea efectelor secundare
Toata lumea stie acest lucru: renuntarea la fumat perturba tranzitul intestinal. Pentru a stimula munca intestinelor, trebuie sa actionezi inca de la trezire, pe stomacul gol. Ai o multime arme alimentare la indemana: consuma un kiwi, bea un suc de prune sau consuma seminte de in puse la inmuiat in apa inainte cu o seara pentru a le face sa se umfle.
Tigara stimuleaza secretia de noradrenalina, un neuromediator care faciliteaza transmisia influxului nervos, creste frecventa cardiaca. Dintr-o data, fostul fumator va fi privat de energie, are senzatia neplacuta ca creierul ii functioneaza extrem de incet.
Aceasta problema este usor de remediat consumand la micul dejun proteine bogate in tirozina, un acid aminat, precursorul dopamiei, esentiala bunei dispozitii. In meniu – doua oua, sunca. Si de ce nu un baton proteic.
Odata ce ai decis sa renunti la fumat trebuie sa-ti revizuiesti obiceiurile alimentare (cu ajutorul unui nutritionist daca este necesar), sa consumi cat mai multe fructe si legume cu un indice glicemic scazut.