Alimente de evitat la micul dejun
Nu toate alegerile pe care le facem in privinta micului dejun sunt si cele mai sanatoase. Exista alimente care ar trebui evitate din cauza ca provoaca o crestere brusca a glicemiei dupa care ne lasa la fel de brusc fara energie. Iata care sunt alimentele pe care ar trebui sa le eviti:
Cereale sarace in fibre
Cerealele bogate in carbohidrati si in zahar, sarace in fibre vor genera o scadere drastica a nivelului de zahar din sange. Dupa care, la scurt timp, vor genera o crestere rapida a acestuia. La scurt timp dupa micul dejun ti se va face din nou foame, cu mult inainte de pranz. Fara sa mai mentionam faptul ca energia va lipsi cu desavarsire. Iti recomandam sa alegi cerealele pentru micul dejun care au cel putin 3g de fibre/portie. Poti spori continutul de fibre al micului-dejun adaugand fructe proaspete, germeni de grau, seminte de in sau migdale.
Iaurtul fara grasimi
In cazul acesta, problema nu este generata de produsul lactat in sine ci de faptul ca este vorba de o cantitate mult prea mica pentru micul-dejun. Consumand doar un iaurt fara grasimi la micul-dejun ti se va face foame dupa doar cateva ore si vei fi tentata sa mananci mult. In functie de greutatea ta si in functie de activitatea pe care o desfasori de-a lungul zilei, specialistii iti recomanda pentru micul-dejun o portie care variaza intre 250-400 de calorii. Pentru a spori energia procurata de catre iaurt, adauga in acesta fulgi de ovaz.
Un pahar cu suc
Ai fi surprinsa sa afli numarul persoanelor care consuma la micul dejun un singur pahar cu suc. Sucul de fructe – carbohidrati si zahar – fara niciun alt nutrient. Daca nu poti renunta nicicum la acest obicei, opteaza macar pentru sucurile verzi care sunt mai sanatoase. Dar acestea nu asigura un mic-dejun solid, consistent. Sucul de fructe nu contine proteine suficiente, ti se va face foame cu mult inainte de masa de pranz. Adauga sucului de fructe un element bogat in fibre, in proteine sau in grasimi bune precum marul.
Cafeaua
Cafeaua este un alt ingredient care se numara printre preferintele unui numar mare de oameni la micul-dejun. Sau, si mai rau: unii consuma doar cafea dimineata si sar peste micul-dejun. Cofeina iti ofera intr-adevar o senzatie instantanee de energie dar aceasta nu este de ajuns pana la pranz.
Briosa
In briosele comercializate in patiserii rar gasim seminte integrale sau fibre. Briosele comercializate contin multe calorii, chiar mai multe decat ti-ai fi imaginat vreodata: in jur de 600-800/portie. Daca tii neaparat sa consumi o briosa la micul-dejun, consuma doar jumatate din aceasta si adauga un element bogat in proteine precum iaurtul grecesc.