Hrisca, un partener fitness in voga

Cunoscuta si sub numele de “graul negru”, hrisca este originara din tarile din Asia de nord-est. Hrisca constituie un supliment alimentar excelent pentru adeptele fitnessului si nu numai. Profita din plin de toate beneficiile acesteia.

Aliatul formei tale

In timp ce faci fitness sau un alt tip de sport, este primordial sa consumi alimente bogate in proteine. Printre cele mai complete alimente se numara hrisca. Hrisca contine nu numai totalitatea elementelor nutritive esentiale in viata de zi cu zi ci si o serie de proprietati care te ajuta sa slabesti si sa te mentii in forma. Un alt avantaj: odata ce ai ajuns la greutatea dorita, hrisca te ajuta sa iti mentii acea greutate.

Bogata in antioxidanti si elemente energetice

Hrisca contine ansamblul acizilor aminati esentiali, o proprietate destul de rara si contituie o sursa importanta de proteine. Hrisca este bogata in fibre solubile, elemente care favorizeaza senzatia de satietate. In plus, aceste fibre scad nivelul de colesterol rau. Hrisca este ideala si pentru prevenirea diabetului. Datorita indicelui glicemic extrem de scazut, hrisca limiteaza stocarea glucozei sub forma de grasime in corpul nostru. Hrisca este in egala masura o sursa de vitamine. Contine vitaminele B1, B2, B3, B5 si B6 dar si vitaminele P si N6.

Acestor compusi se adauga oligoelemente precum magneziul, fierul, zincul, cuprul, calciul si manganul care furnizeaza energia si rezistenta necesara activitatilor sportive. Un alt motiv de a fi consumata: hrisca poseda proprietati antioxidante importante. Are un continut bogat de compusi fenolici, elemente antioxidante puternice care rezista caldurii din procesul de gatire dar si altor procese metabolice. Astfel, hrisca este capabila sa previna bolile cardiovasculare si unele tipuri de cancer. In plus, hrisca contine rutin, un bioflavonoid care atenueaza varicele si imbunatateste circulatia sanguina.

Prietena vegetarienilor

Hrisca este prietena vegetarienilor. Daca esti vegetarian trebuie sa stii ca proteinele vegetale sunt esentiale in cadrul alimentatiei. Dupa cum spuneam mai sus, hrisca are un continut bogat de proteine, mai bogat decat alte cereale precum orezul.

Hrisca este un excelent tonic hepatic, ajutand ficatul sa se regenereze dupa un exces de alcool. Persoanelor care se confrunta cu probleme biliare li se recomanda consumul zilnic de hrisca. Aceasta impiedica formarea de calculi biliari datorita consumului bogat de fibre.

Cum putem consuma hrisca?

Semintele de hrisca pot fi consumate in stare cruda dupa ce au fost inmuiate in prealabil in apa rece. Astfel, isi vor pastra proprietatile curative intacte. Hrisca se poate adauga in salate, in iaurturi sau in sucurile de fructe.