Cum recunosti si previi o intoxicatie alimentara
Infectie digestiva dezagreabila si uneori dureroasa, intoxicatia alimentara survine in momentul in care consumam produse care contin bacterii, virusuri si toxine. Legumele, fructele, carnea, pestele sau branzeturile pot provoca aceasta neplacere in cazul in care contin un element infectat sau daca sunt pastrate in mod necorespunzator.
Intoxicatia alimentara poate sa fie benigna, uneori extrem de periculoasa. In cele ce urmeaza va vom spune cum puteti recunoaste o intoxicatie alimentara, gesturile pe care trebuie sa le adoptati in cazul unei infectii si mai ales, cum se poate preveni o intoxicatie alimentara.
Simptomele intoxicatiei alimentare
O intoxocatie alimentara se poate recunoaste cu usurinta deoarece are simptome tipice care survin in general la 12-24 de ore de la ingerarea alimentului contaminat. Persoana contaminata va simti dureri acute de burta, va avea diaree si varsaturi. In cazurile mai grave, intoxicatia alimentara poate provoca dureri de cap puternice, febra si o stare de oboseala. Aceste simptome se mai atenueaza dupa 48 de ore. In cazul in care dupa 48 de ore simptomele inca persista, iti recomandam sa consulti medicul de urgenta.
De fapt, in functie de toxina resposabila de intoxicatia alimentara, odata cu trecerea timpului aceasta poate provoca o boala mai grava, permanenta. Fara sa mai punem la socoteala faptul ca persoanele cu un sistem imunitar scazut precum bebelusii, copii sau persoanele in varsta pot fi afectati de o deshidratare severa,
Agentii patogeni responsabili de intoxicatia alimentara
Exista mai multe bacterii si virusuri care pot provoca intoxicatia alimentara. Haideti sa vedem impreuna diferitii patogeni aflati la originea intoxicatiei alimentare, alimentele in care se dezvolta acestia dar si motivele.
Salmonella
Salmonella se dezvolta in general in carnea de pui cruda, in laptele pasteurizat si in oua. Aceste bacterii se aseaza in tubul digestiv si pot provoca o intoxicatie alimentara dar si febra tifoida. Simptomele cauzate de aceasta enterobacterie sunt urmatoarele: diaree, dureri de burta, migrene, febra, greturi si varsaturi.
Stafilococii
Dupa Salmonella, stafilococii au devenit al doilea tip de bacterii responsabile de intoxicatia alimentara. Enterotoxinele care le produc acesti stafilococi sunt la originea simptomelor precum dureri abdominale, diaree severa si varsaturi. O infectie cu aceasta bacterie se vindeca in general in 24 de ore.
Escherichia Coli
Bacteria E. Coli produce toxine cunoscute sub numele de verotoxine, aflate in special in carnea de pasare insuficient gatita, in sucul de mere sau in orice aliment aflat in contact cu dejectiile de bovine.
Cum prevenim intoxicatia alimentara?
In general, intoxicatia alimentara se datoreaza proastei conservari a alimentelor. In momentul in care iti faci cumparaturile incepe mai intai cu produsele uscate, apoi cu alimentele proaspete, dupa care ultimele la rand sunt produsele congelate. Acestea din urma nu trebuie tinute in afara frigiderului mai mult de 30 de minute.
Si frigiderul trebuie sa respecte o anumita ierarhie. Partea superioara trebuie sa cuprinda carnea, pestele, mezelurile si lactatele. In mijloc se pot aseza fructele, preparatele gatite dar si branza. Partea de jos va fi rezervata legumelor.