Vitamine si minerale anti-oboseala pentru a-ti regasi forma

8 romani din 10 sunt obositi la un moment dat de-a lungul anului, in special la iesirea din lunga perioada rece. Iata care sunt vitaminele si mineralele care te ajuta sa-ti regasesti forma.

Obiectiv. Regasirea energiei fizice si morale, rezistenta mai indelungata in timpul unui efort.

Simptome. Scaderea moralului, tonusului, moleseala, pofta de a dormi in timpul zilei, orice sarcina pe care o avem de indeplinit ni se pare o adevarata corvoada.

Solutia. Adopta o dieta alimentara bogata in minerale si vitamine deoarece in trei din patru cazuri oboseala nu este legata de o boala.

Vitamina C este vitamina anti-oboseala prin excelenta. Aceasta poate fi regasita in kiwi, citrice, rosii, patrunjel.

Vitamina D, insuficienta cand soarele lipseste de pe cer, joaca un rol esential impotriva oboselii. In caz de carenta, nu este suficient sa consumi unt sau peste, trebuie sa te expui de-a lungul intregii zile la lumina si sa iei suplimente.

Vitaminele A si E, antioxidante, lupta impotriva oboselii legate de inaintarea in varsta. Acestea se pot gasi in ficat, oua, unt, lapte, fructe, morcovi, uleiuri vegetale.

Vitamina B12 combate anemia (produse de mare). Verisoarele sale, Vitaminele B1 si B6 (drojdie, fructe), ne ajuta sa ne pastram moralul in sezonul rece.

Calciul (produse lactate) si magneziul (apa minerala, fructe uscate, leguminoase, cacao, cereale integrale) sunt mineralele recomandate in caz de moleseala insotita de dureri musculare.

Seleniul si zincul (fructe de mare, pesti, oua, ficat) reduc fenomenul oxidativ care ne sufoca organismul. Folosite sub forma de suplimente alimentare, aceste doua elemente ne confera energia de care avem nevoie de-a lungul intregii zile.

Poti opta si pentru:

Apiterapia. Produsele din stup sunt adevarate concentrate de vitamine, oligoelemente si minerale: miere, propolis, polen, laptisor de matca. Timp de o saptamana, poti face o cura cu produsele din stup pe care le alternezi.

Homeopatia. Printre remediile vedeta din cadrul homeopatiei amintim Arsenicum Album sau Silicea dupa o afectiune de sezon sau Ignatia in caz de depresie sau insomnie.

Acupunctura. Stimuelaza anumite parti ale corpului, restabileste circulatia sanguina, circulatia energiei si restabileste tonusul.

Asigura-te ca dormi suficient. Lipsa somnului poate fi principala cauza a oboselii. O problema care trebuie rezolvata fara sa apelezi la somnifere. Evita consumul de alcool, incearca sa renunti la fumat, aceste doua lucruri distrug efectele pretioaselor vitamine anti-oboseala. Introdu in meniu alimente stimulante precum ghimbirul sau salvia. Pentru a-ti reincarca bateriile, fa cat mai mult sport.