Cum sa ai un creier in forma maxima

Toata lumea cunoaste faimoasa zicala Mens sana in corpore sano insa putine persoane stiu ce trebuie sa faca sa aiba creierul si spiritul in forma. Regim alimentar, exercitii mentale, oligoelemente, igiena de viata, iata cateva sfaturi pentru un creier in forma maxima.

Cateva cifre

Creierul consuma ¼ din energie si 1/5 din oxigenul folosit de catre corp. 100 de miliarde de neuroni care au 1 milion de miliarde de posibilitati de a comunica intre ei, totul in 1500cm, pentru o greutate de abia 2% din corp. Creierul este cu adevarat un organ fascinant.

De ce trebuie sa avem grija de creierul nostru?

Pentru ca acesta sa isi indeplineasca cat mai bine functiile, are nevoie de energie. Si daca aceasta ii lipseste, creierul isi va extrage energia necesara din celelalte organe ale corpului. Drept urmare, un creier in forma creste speranta de viata.

Alimentatia creierului

Pentru a functiona cat mai bine, creierul are nevoie de glucoza, de oxigen si de proteine. Iata cum ii poti oferi intreaga energie de care are nevoie.

Limiteaza consumul de zaharuri rapide. Absorbirea unei cantitati mari de zaharuri rapide (bomboane, suc), poate provoca cresterea insulinei si hipoglicemie. Cu alte cuvinte, nervozitate, oboseala, pierderea concentrarii.

Consuma zaharuri complexe. Mananca de exemplu legume uscate sau cereale integrale (orez brun, ovaz, grau) si paine dimineata. Nu neglija aceste zaharuri complexe nici la cina deoarece creierul, in momentul in care visam, consuma in jur de 30-50% in plus. Lipsa zaharului se afla adesea la originea tulburarilor de somn.

Mananca oua. Oul este aliatul creierului tau deoarece galbenusul sau contine lecitina (o grasime indispensabila creierului) si cholina (care dezvolta memoria). Ideal ar fi sa consumi 3-4 oua pe saptamana.

Fructele si legume ideale pentru creier

–          Avocado. Cu un continut de 77% lipide, acesta confera grasimile necesare creierului dar si Vitamina E, un antioxidant puternic care incetineste procesul de imbatranire al celulelor.

–          Brocoli. Cu un contimut de 90% apa, avocado are un continut scazut de calorii, contine fier, potasiu si Vitamina C. Persoanele care consuma aceasta vitamina au un risc diminuat de a suferi de un accident vascular cerebral.

–          Banana. Banana contine o cantitate mare de Vitamina B6 care intervine in buna functionare a sistemului nervos.

Vitaminele creierului

Vitamina E

Vitamina E este un antioxidant puternic, aceasta previne imbatranirea cerebrala si permite buna functionare a celulelor nervoase. Or, nivelul de Vitamina E se diminueaza odata cu inaintarea in varsta. Aceasta se regaseste in marar, ulei de samburi de struguri si prune.

Vitaminele B

Vitaminele B1, B3, B6 si B12 sunt necesare atentiei si memorarii. Vitamina B9 si vitaminele B6 si B12 impiedica aparitia depozitului de grasime pe artere. Le poti gasi in legumele uscate, carne, peste, oua, legumele verzi.

Vitamina C

Vitamina C regenereaza. O poti gasi in fructele rosii, kiwi, portocale sau mango.