Potasiul, aliatul sanatatii tale
Vital pentru om, potasiul este cel mai frecvent mineral din organism. Indispensabil functionarii celulare, potasiul este conferit de catre alimentatie. Insa putine sunt persoanele care consuma alimente bogate in potasiu. Carentele de potasiu favorizeaza dezvoltarea unor boli precum diabetul si hipertensiunea arteriala.
Potasiul este unul din mineralele care asigura elasticitatea tenului nostru, contribuie la functionarea hepatica in parametri normali, ajuta la vindecarea ranilor, regleaza ritmul cardiac si activitatea instestinala. Potasiul este un mineral ce contribuie cu succes la prevenirea unor afectiuni grave precum bolile renale, artrita, diabetul zaharat sau crampele musculare.
Prezent in proteinele animale, in banane si legume, potasiul participa la echilibrul sistemului nervos. In organism, potasiul face echipa cu clorura de sodiu sau sarea dupa cum mai este cunoscuta. Ambele au drept principala functie furnizarea de energie celulelor. Insa intre aceste doua, echilibrul este atat de fragil incat cea mai mica dereglare poate altera celulele.
Excesul de sodiu si carentele de potasiu se afla la originea nenumaratelor afectiuni specifice secolului XX si XI. O alimentatie mult prea bogata in sodiu favorizeaza propagarea bolilor cardiovasculare, a diabetului sau a cancerului digestiv. Pe termen lung, un consum de sare in exces sporeste cu 80% aparitia cancerului la stomac.
Lipsa potasiului este resimtita in urmatorul fel: ameteli, stari de moleseala, o stare de slabiciune generala a organismului. Deficientele grave pot duce la tensiune arteriala ridicata, aritmii, chiar si atacuri de cord.
Potasiul este un mineral ce participa in mod activ la mecanismul de relaxare si contractie al muschilor, regleaza echilibrul apei in organism, reduce efectele negative ale excesului de sodiu, mentine presiunea intracelulara in limite normale. Potasiul este recomandat in urmatoarele cazuri: crampe la picioare, hipertensiune, aritmie cardiaca sau accident vascular cerebral.
Care sunt alimentele bogate in potasiu?
Daca iti doresti sa adaugi mai mult potasiu in cadrul alimentatiei tale de zi cu zi, atunci trebuie sa iei in considerare consumul urmatoarelor alimente: carfofii dulci, bananele, dovleacul, migdalele, semintele de dovleac, iaurtul degresat, sucul de rosii, caisele uscate, boabele de soia fierte, avocado, prunele uscate, fasolea uscata sau fiarta, sfecla, piersicile uscate, melasa, cartofii, pepenele galben, arahidele, laptele degresat, macroul, spanacul, heringul, semintele de floarea-soarelui, salata verde, papaya, curmale, stafide, nectarine.
Recomandari oficiale in ceea ce priveste aportul de potasiu nu exista. Insa, potrivit unor surse neoficiale, organismul unui adult are nevoie zilnic de 3000mg de potasiu. Organismul unui copil are nevoie de aproximativ 1500mg de potasiu zilnic.