Beneficiile lamaii

lamaieIn zilele noastre beneficiile lamaii sunt recunoscute. Prezenta pe tot parcursul anului in piete, proprietatile sale nutritive si medicinale fac din ea fructul ideal din toate punctele de vedere.

Reimprospatanta, tonifianta, antiseptica, cicatrizanta, lamaia poseda o multime de proprietati. Lamaia contine diferite tipuri de flavonoide. Acestea din urma sunt niste antioxidanti puternici care permit neutralizarea radicalilor liberi si prevenirea bolilor cardiovasculare, unele tipuri de cancer si unele boli legate de imbatranire. Partea alba a lamaii este cea care contine mai multe flavonoide, pulpa lamii continand mai putine.

Lamaia contine diferite tipuri de flavonoide dar Vitamina C fiind cea care se afla in cantitate mare in acest fruct – 50mg/100g de fruct. 50ml de suc de lamaie sunt de ajuns pentru a acoperi o treime din nevoile noastre de Vitamina C. Lamaia favorizeaza, printre altele, absorbtia de fier, accelereaza cicatrizarea si ne protejeaza impotriva infectiilor de tot felul.

Partea alba a lamaii contine fibre solubile bogate in pectine, cunoscute pentru faptul ca diminueaza colesterolul. Cu aporturile sale de fier  – 0,6 mg – indispensabile transportarii oxigenului si formarii globulelor rosii, de magneziu – 16mg – reputat pentru faptul ca ne protejeaza echilibrul nervos si muscular, in fosfor, care contribuie la sanatatea oaselor si a dintilor si in potasiu, esential contractiilor musculare si inimii, lamaia este un fruct privilegiat pentru persoanele in convalescenta.

Proprietatile bactericide si antiseptice ale lamaii intaresc apararea naturala a organismului. Sucul de lamaie diluat in apa calda te ajuta in cazul in care ai ragusit. Acidul citric, responsabil pentru 95% din aciditate, faciliteaza eliminarea toxinelor, a calculilor biliari, urinari si renali.

Lamaia are si proprietati astringente, ceea ce inseamna ca inchide porii pielii. Cateva picaturi aplicate pe piele ajuta la combaterea ridurilor. Actiunea sa catifelanta permite tonifierea epidermei, in special in zona coatelor, a genunchilor, a talpii, zone mai sensibile. Persoanele care au pielea mai sensibila pot dilua putin suc de lamaie in apa minerala inainte de aplicare. Pentru un par mai stralucitor, clateste-l cu suc de lamaie.

Lamaia te ajuta sa scapi de acnee. Pentru asta, trebuie sa aplici cu ajutorul unei dischete demachiante suc proaspat de lamaie pe acnee si sa lasi asa peste noapte. A doua zi dimineata, clateste cu apa rece. S-ar putea sa simti o senzatie de arsura dar aceasta va disparea rapid.

Lamaia ajuta la indepartarea agitatiei, a oboselii, a nervozitatii si a tensiunii. Daca inhalezi suc de lamaie te vei putea concentra mult mai bine, iti vei tine mintea in stare de alerta pentru mai multa vreme. Daca te simti tensionata, este de ajuns sa pui pe o batista putin ulei de lamaie si sa inhalezi.

Daca ai probleme cu stomacul iata ce trebuie sa faci: dupa fiecare masa, bea sucul de la o lamaie proaspat stoarsa intr-un pahar cu apa calduta. Acidul din lamaie va stimula productia de acid gastric si activitatea muschilor stomacului.

Uleiul de lamaie te ajuta sa scapi de varice. Trebuie doar sa amesteci 6 picaturi de ulei de lamaie cu putin ulei de avocado sau de migdale si sa masezi zonele afectate de varice.

Ce alte remedii stii in care se foloseste lamaia?