10 motive excelente de a consuma ciocolata

La Mayasi si la Azteci, arborele de cacao era considerat divin. In zilele noastre, amatorii de ciocolata isi rasfata papilele gustative fara sa stie ca aceasta are o multime de beneficii. Le vom afla azi impreuna!

Vitamine si minerale

Mineralele sunt substantele vedeta din ciocolata. Un simplu patratel de ciocolata neagra reprezinta o sursa excelenta de fier, de zinc, magneziu si de cupru. Bogatia de minerale continute de ciocolata contribuie la imbunatatirea sistemului imunitar, la metabolismul proteinelor precum si la formarea globulelor rosii.

Antioxidanti

Flavonoidele reprezinta familia de antioxidanti prezenti in cacao, aceleasi pe care le regasim si in fructele si legumele colorate. Acesti antioxidanti ne protejeaza organismul de agresiunile radicalilor liberi si contribuie la prevenirea unor tipuri de cancer si a bolilor cardiovasculare.

Fibre

O portie de 30g de fibre, adica un patratel de ciocolata contine un numar deloc de neglijat de fibre. Un alt element cheie in prevenirea bolilor de inima, acestea permitand incetinirea absorbtiei colesterolului si al zaharului in sange. Fara sa uitam de faptul ca fibrele contribuie la reglarea tranzitului intestinal si la calmarea senzatiei de foame.

Sanatatea inimii

Multa vreme, toate grasimile saturate erau considerate grasimi nocive. Recent, cercetatorii s-au interesat din ce in ce mai mult de diferitele tipuri de acizi grasi saturati cu scopul de a determina influenta lor specifica asupra nivelului de colesterol sanguin. In cazul ciocolatei, acidul stearic este cel care domina.

Actiune antiinflamatoare

Aceasta actiune se datoreaza antioxidantilor continuti. Acestia, alaturi de flavonoide, joaca un rol esential in reducerea stresului oxidativ.

Actiune relaxanta

Cacao contine anandamida, un nume ce provine din sanskrita si inseamna beatitudine, starea de fericire absoluta. Chiar daca este prezenta in cantitati mici, acest compus se afla la originea actiunii relaxante conferite de ciocolata. Dar atentie, ciocolata contine si cofeina. O portie de 30g de ciocolata neagra confera un sfert din cantitatea de cofeina continuta de o ceasca de cafea. Cele sensibile la cofeina ar trebui sa tina cont de acest lucru.

Antidepresiva

Cacao contine si feniletilamina, o substanta ce are un efect antidepresiv. Deci, in momentul in care esti cu moralul la pamant, mananca un patratel de ciocolata.

Recuperare dupa sport

Ai auzit cu siguranta vorbindu-se de beneficiile laptelui cu ciocolata in recuperarea dupa o sedinta de sport. Aportul de glucide si proteine in ora urmatoare dupa efortul depus este esentiala recuperarii optime dupa sport. Teobromina si catechina sunt responsabile de acest beneficiu.

Afrodisiaca

In majoritatea din cazuri, nu alimentul in sine confera acest efect afrodisiac ci contextul, atmosfera si evident, persoana cu care petrecem acele momente. Oricum ar fi, ciocolata stimuleaza sentimentul amoros.