Catina intareste sistemul imunitar si previne obezitatea

catina-5 (1)O planta des utilizata in tratamentele naturiste de la noi din tara si nu numai, este catina. Ea creste in flora spontana a Eurasiei, cu optimul de adaptare ecologica si centrul distributiei in Asia Centrala, unde se intalneste mai ales in zonele montane. Daca in Asia ocupa un areal imens, partea din Europa unde este raspandita consta intr-o prelungire minuscula. La noi in tara este raspandita indeosebi in regiunea deluroasa a Munteniei si Moldovei, fiind mai rara in stepele litorale ale Marii Negre. Cea mai larga raspandire a catinei a fost observata in zona bazinului raului Buzau, unde creste din abundenta atat de-a lungul albiilor raurilor si izvoarelor, cat si pe versantii care urca la mari inaltimi. Este o planta careia-i priesc terenurile salbatice, insorite cu vegetatie diversa.

Catina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai maredecat portocalele. De asemenea, contine o cantitate de trei ori mai mare de vitamina E decat germenii de grau, de trei ori mai multa vitamina A decat morcovii si de 4 ori mai multe enzime careprotejeaza corpul de radicalii liberi, in comparatie cu ginsengul.

Contine:

– vitaminele A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F

– celuloza, betacaroten (intr-un procent net superior celui din pulpa de morcov)

– microelemente: fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier si sodiu, uleiuri complexe.

Celebrul si cautatul ulei de catina contine la randul sau, in proportie de circa 80-90% acizi grasi esentiali, licopen, tocoferoli si fitosteroli. Semintele de catina sunt bogate in acizi grasi nesaturati, iar frunzele si scoarta arbustului contin tocoferol si sitosterol.Lumea vrea bio, vrea sanatate, vrea multe. Si ele vin. Iata cum: de la inceput facem precizarea ca efectele secundare negative sunt de-a dreptul neinsemnate. Uleiul de catina este folosit cu succes in boli precum: ulcerul gastric si duodenal, alergiile, diarea, leucemia, urticaria, reumatismul,afectiunile neuroendocrinologice, circulatorii, hepatice. Are o actiune eficienta in vindecarea depresiei, a bolii Parkinson, a anxietatii, a stresului, a anemiilor, chiar si a alcoolismului. Este un adjuvant puternic in tratarea afectiunilor oftalmologice, coronariene, hipertensiunii arteriale si agingivitelor. Da rezultate spectaculoase in eliminarea tumorilor, adenoamelor, fiind un foarte bun antiinflamator. Obezitatea poate fi desfiintata printr-un tratament adecvat cu miraculosul fruct. Iar efectul afrodisiac al mugurilor de catina este un fapt bine recunoscut.

Pe langa efectele benefice pe care le are asupra sanatatii, catina este recunoscuta pentru proprietatile ei antirid, dar si pentru capacitatea ei de a impiedica acumularea kilogramelor in plus.

Catina cruda poate sa fie folosita ca atare sau in diverse combinatii de smoothie, dar mai exista uleiul de catina, presat la rece, care incetineste imbatranirea pielii sau capsulele gelatinoase care te scapa sigur de constipatie.