Ghimbirul iti da sanatate si te ajuta sa slabesti

de | 17 octombrie 2013

 

ceai-ghimbirMulta lumea a auzit de ghimbir dar nu se cunosc in totalitate efectele lui asupra oranismului uman, de aceea ar fi bine sa cunoastem impreuna cateva lucruri foarte interesante si utile despre aceasta radacinoasa. Originar din Asia este culivat și în America de Sud, Australia, Jamaica și SUA. Ghimbirul are aproape 500 de compusi identificati multi cu activitati biologice cunoscute, actionand in mod complementar pentru a produce beneficii biologice profunde. Fiecare compus are un anume efect, fie influentand o anumita enzima sau proteina, fie sprijinind activitatea altor compusi. Este foarte bogat in calciu, fier, magneziu, mangan, potasiu, proteine, carbohidrați, fibre alimentare, seleniu, sodiu, vitaminele C, E și B6. Cu o astfel de compozitie bogata, beneficiile pentru organism sunt pe masura:

 

– priveaza celulele de cancer prostatic de combustibilul lor de crestere;

 

– inhiba crearea prostaglandinei PGE2 care produce efecte anti-febra puternice;

 

– echilibreaza producerea de prostaglandine inflamatorii PGE3 si PG12, care regleaza productia de compusi care dilata arterele;

 

– restabileste in mod sigur functionarea sanatoasa a trombocitelor prin inhibarea formarii unui grup numit tromboxan (probabil principalul motiv pentru care oamenii iau aspirina);

 

– reduce prostaglandinele care sensibilizeaza receptorii durerii din terminatiile nervoase, demonstrand efecte puternic analgezice;

 

– are efecte importante anti-ulcer comparabile cu ale multora dintre medicamentele eliberate pe baza de reteta;

 

– contine melatonina, care regleaza ritmurile circadiene ale organismului si stimuleaza astfel activitatea corpului si somnul;

 

– are de 180 de ori mai multe enzime pentru digestia proteinelor decat legendara papaya.

 

– contine o substanta numita zingibain, care distruge parazitii si ouale lor. Extractele de ghimbir, testate in laborator, distrug o serie de paraziti, cum sunt cei din pestele crud, in decurs de 16 ore. De aceea, infuzia de ghimbir este indicata in tratarea bolilor parazitare.

 

– ghimbirul ofera protectie fata de efectele hepatotoxice ale acidului valproic (Depakene), administrat in mod curent suferinzilor de apoplexie.

 

– arde grasimile.

 

– are efect de Viagra. Cercetatarile stiintifice efectuate asupra ghimbirului atesta faptul ca aceasta planta aromatica este utila persoanelor care sufera de tulburari sexuale, imbunatatind circulatia sangvina;

 

– are actiune expectoranta, fiind benefic in tuse, bronsita, iritatii ale gatului.

 

Ghimbirul poate fi folosit si al prepararea diferitelor mancaruri din bucataria asiatica si nu numai, in formă proaspata, taiat felii, julienne sau zdrobit, cat si sub formă de praf ca si condiment sau in mix de condimente (cum ar fi curry-pudra), cristalizat în prajituri sau sub forma murata.

 

Ghimbirul oferă paletei gustative multe nuanțe: iute, dulce, aromat, pișcător, gust proaspăt, revigorant. Nuanța oferită depinde de momentul în care este adăugat în procesul gătirii – pus la început va oferi un efect mai subtil.

O formă îndrăgită de consum al ghimbirului este berea de ghimbir, cu un conținut mic de alcool.