Dieta Atkins: Principiile si etape

 

Dieta Atkins

sta la baza cartii „The New Diet Revolution” scrisa de Dr. Robert Atkins in 1970. Din 1972 cand aceasta carte a fost lansata si pana in prezent milioane de persoane au castigat lupta cu obezitatea si bolile cardiovasculare cu ajutorului acestui program alimentar. Potrivit Dr. Atkins, dieta este utila pentru ameliorarea si prevenirea mai multor probleme de sanatate, printre care: cefaleea, dezechilibre ale nivelului de zahar din sange, intoleranta alimentara, alergiile etc. Oamenii opteaza pentru aceasta dieta deoarece pierderea in greutate este rapida, insa pacientii cu hipercolesterolemie, hipertensiune, diabet sau sindromul ovarului polichistic sustin ca s-au simtit mai bine, mai energici dupa numai o saptamana de la inceperea dietei Atkins. Astfel, in timp programul de slabit initiat de Dr. Atkins a devenit unul dintre cele mai populare din intreaga lume, revista „Time Magazine” intr-un articol afirmand ca „Dieta Atkins este cel mai popular program de slabit al tuturor timpurilor”. In consecinta, producatorii de alimente au inceput sa realizeze produse cu un nivel scazut de carbohidrati.Declinul acestei diete a inceput in 2004, cand se ridica un nou concept de dieta – „alimentatie sanatoasa, diversificata si echilibrata”.

 

Etapele dietei Atkins

Program de slabit Atkins presupune parcurgerea a 4 etape individuale. Pentru fiecare etapa se recomanda consumul anumitor alimente care au misiunea de a ajuta la scaderea si, mai tarziu, la mentinerea greutatii corporale.

Etapa 1: Inducatia

Etapa 2: Pierderea in greutate

Etapa 3: Pre-mentinerea

Etapa 4: Mentinerea greutatii

Etapa 1: Inductia

Aceasta faza a Dietei Atkins trebuie urmata cel putin 14 zile, dupa care veti observa primele schimbari veti fi pregatiti pentru urmatoarea etapa. Atentie!Se consuma maxim 20 g de carbohidrati. Planul alimentar are la baza procesul numit cetoza. Dupa cum ii spune si numele, aceasta prima faza a dieti Atkins induce pierderea in greutate prin comutarea arderii carbohidratilor cu arderea grasimilor, ca prima sursa de energie. Acest fapt nu numai sa scade pofta de manacare, prin stabilizarea nivelului de zahar din sange, dar exclude dependenta de zahar (de dulce), grau sau derivati din porumb, alcoolul, cafeina, cereale si alte alimente. Cu alte cuvinte, aceasta dieta functioneaza prin schimbarea chimiei organismului.

Reguli:
– consumati cel putin 8 pahare cu apa in fiecare zi;
– serviti constiincios cele 3 mese principale ale zilei;
– consumati combinatii echilibrate de grasimi si proteine (gaina de tara, peste, oua, carne rosie, precum si grasime sub forma de unt, maioneza, ulei de masline/sofra/floarea soarelui sau alte uleiuri vegetale);
– nu consumati mai mult de 20 g de carbohidrati zilnic;
– in primele 2 saptamani ale acestei etape nu consumati seminte sau nuci, alune etc.
– evitati consumul cafeinei sub forma de cafea, ceai, bauturi energizante, carbogazoase;
– in cazul in care aveti probleme cu constipatie, consumati ceai de crusin sau amestecati intr-o cana cu apa o lingura cu seminte de in cu una de tarate din grau si consumati acest amestec zilnic. Recomandate sunt si salatele de legume;
– se recomanda administrarea de multivitamine si minerale zilnic. Atentie! Fara fier.
– inlocuiti zaharul cu indulcitori artificiali (zaharina sau sucraloza);
– renuntati la snacks-uri deoarece acestea au un continut ridicat in proteine;
– nu consumati sosurilor deoarece acestea contin cantitati ascunse de carbohidrati;
– nu vor fi folosite produsele de slabit pe care nu este precizat ca nu contin carbohidrati;
guma de mestecat, pastilele pentru improspatarea respiratiei, siropurile de tuse sau picaturile de tuse nu sunt indicate deoarece contin zahar sau alti indulcitori calorici;
– nu consumati produse care contin zahar deoarece, in mod indirect, acestea contin cantitati uriase de carbohidrati;
– este indicat ca dieta zilnica sa contina si fructe, legume si salate.

Etapa 2: Pierderea in greutate

Cea de-a doua faza a dietei Atkins este cea a pierderii in greutate. In timpul acestei etape cantitatea de carbohidrati va creste cu 5 g pe saptamana, pana atingeti nivelul critic de carbohidrati, nivel care variaza de la organism la organism, mai exact intre 25 si 50 g carbohidrati pe zi. In aceasta etapa a dietei Atkins trebuie sa pierdeti 1-2 kg pe saptamana.

Cu toate ca in aceasta faza a dietei aveti voie sa va alegeti alimentele in functie de preferinte, cresterea treptata a cantitatii de carbohidrati consumati trebuie strict supravegheata, in caz contrar toate eforturile depunse de dvs. pana in momentul respectiv sunt in zadar. De asemenea, in aceasta etapa se recomanda consumul considerabil de legume, dar pot fi adaugate si nucile, semintele sau fructele de padure.
Aceasta etapa a dietei Atkins nu presupune trecerea de la proteine si grasimi la carbohidrati, ci se face o schimbare lenta a raportului dintre glucide, grasimi si proteine si carbohidrati.

In timpul acestei etape organismul trebuie sa identifice cantitatea necesara de carbohidrati, astfel incat sa nu permita cresterea exagerata in greutate. De asemenena, veti descoperi modul in care reactioneaza organismului dvs. la introducerea alimentrelor noi in regim, avand posibilitatea sa identificati alimentele care va produc alergii, gaze intestinale, meteorism etc.

Atentie!

Chiar daca aceasta etapa a dietei Atkins presupune introducerea treptata a carbohidratilor in alimentatie, acestia trebuie gestionati in mod inteligenti pentru a nu reveni la vechile obiceiuri alimentare.

Astfel, sunt recomandate alimente care au aproximativ 5 g de carbohidrati, ca de exemplu:
– legume: ceapa, ardei gras, broccoli, spanac, avocado;
– produse lactate: branza, mozzarela;
– sucuri de fructe: lamaie;
– nuci, seminte, migdale.

Etapa 3: Pre-mentinerea

Rolul etapelor 3 si 4 este de a mentine greutatea corporala. A treia faza, numita „pre-mentinerea”, este adoptata cand mai aveti putin de slabit si ajungeti la masa corporala ideala pentru dvs., deoarece daca in etapa precedenta slabeati cu pana la 2 kg pe saptamana, de acum se vor pierde numai cateva sute de grame saptamanal. Etapa a treia a dietei Atkins are drept obiectiv trecerea de la pierderea in greutate la mentinerea greutatii prin cresterea cantitatii de carbohidrati cu pana la 10 g pe saptamana, atata timp cat pierderea treptata in greutate este mentinuta.

Etapa 3 a dietei functioneaza prin cresterea cantitatii de carbohidrati cu 10 g saptamanal; pare nebuneste insa aceasta faza presupune coborarea pierderii in greutate la 0,5 kg si introducerea unor cantitati mici din mancarurile traditionale – paine, paste, orez, peste.

Programul alimentar va permite:

– consumarea diversificata de alimente, dar fara a face excese;
– identificarea alimentelor care va ajuta la scaderea in greutate;
– importanta servirii principalelor mese ale zilei pentru tot restul vietii;
– identificati alimentele care conduc la dependenta alimentara.

Etapa 4: Mentinerea

Intrati in ultima etapa a dietei Atkins cand ati atins greutatea corporala dorita si ati invatat sa selectati categoriile de produse alimentare care va ofera cantitatea de carbohidrati necesara pentru mentinerea greutatii corporale. Puteti consuma maxim 90g carbohidrati zilnic.

Mentinerea masei corporale ideale presupune ca greutatea sa nu fluctueze cu mai mult de 1,5 kg, saptamanal.

Este foarte important sa va mentineti atitudinea dobandita in timpul primelor 3 etape pentru ca va pastra masa corporala dorita. De asemenea, este indicat sa va cantariti o data pe saptamana pentru o monitorizate atenta a greutatii si pentru a observa schimbarile. Daca observati ca intr-o saptamana ati acumulat mai mult de 2 kg trebuie sa va intoarceti la faza de „scadere in greutate”, pentru a reduce inca o data cantitatea de carbohidrati.

Reguli pentru mentinerea greutatii corporale dorite:

1. Nu consumati produse conservate care contin zahar si aditivi alimentari ci doar mancaruri din produse proaspete.
2. Fiti consumatori indeligenti si feriti-va de produsele cu un continut ridicat de zahar, siropuri de porumb, amidon sau faina alba.
3. Varietatea este condimentul vietii, deci aveti in vedere acest fapt pentru a va mentine motivat si pentru a urma calea cea buna pentru mentinerea greutatii corporale. Incercati cat mai multe retete, din diferite categorii si produse si bucurati-va de tot ce este nou!
4. Consumul de cafeina si alcool vor fi strict limitate.
5. Frecvent urmati tratamente cu suplimente nutritionale si vitamine.
6. Actionati prompt si drastic cand observati ca incepeti sa luati in greutate.
7. Foarte importante sunt si exercitiile, care ar trebui sa faca parta din viata dvs.