Luminoterapia te ajuta sa scapi de depresia de iarna

lumiPloaie, intuneric, frig, stres…in mijlocul iernii, te trezesti adesea ca moralul iti este la pamant. Una din principalele cauze ale acestei mici depresii de sezon este lipsa luminii. Soarele, atat de necesar sanatatii noastre, ne lipseste in aceasta perioada. Solutia pentru a fi din nou bine dispusa? Luminoterapia.

Soarele, o resursa vitala

Nu este o descoperire noua, iarna ne face mai morocanosi. Trebuie adesea sa asteptam primavara pentru a ne recapata tonusul si buna dispozitie. In aceasta perioada ziua se scurteaza, soarele este din ce in ce mai absent si ploaia si ninsorile pun stapanire pe tara. Oamenii fiind niste fiinte solare, le este greu fara lumina. Chiar daca anotimpurile sunt importante in ciclul biologic al organismului nostru, timpul urat, persistent, nu a facut niciodata casa buna cu moralul nostru. Sensibili, ne simtim neputinciosi in fata naturii dezlantuite. Soarele este in egala masura o sursa de vitamine necesare sanatatii noastre. Lipsa luminii provoaca deci depresiile de sezon. Simptomele sunt destul de curente: hibernare voluntara, libido la pamant, pofta de mancare, insomnie, stres exacerbat, etc. Pentru a lupta impotriva acestor probleme, luminoterapia vine in ajutorul tau.

Beneficiile luminii

Luminoterapia te ajuta sa lupti impotriva depresiei de iarna in mai multe feluri. Pe de o parte, trateaza problemele de insomnie si contribuie la regasirea unui somn reparator. Persoanele care nu dorm destul sunt irascibile, angoasate si perturbate. Actiunea asupra somnului a luminoterapiei este prima batalie castigata impotriva depresiei. Mai apoi, luminoterapia trateaza dificultatile legate de decalajul orar. Aceasta parte se adreseaza persoanelor care lucreaza pe timp de noapte sau calatoresc in interes de serviciu. Luminoterapia este recomandata si in cazul femeilor aflate la menopauza dar si persoanelor care sufera de bulimie. Atentie, luminoterapia are si contraindicatii: nu este recomandata persoanelor care au probleme cu ochii, cataracta de exemplu.

Lumina in actiune

Luminoterapia actioneaza prin simulare. In mod natural, este posibil sa te expui direct la soare. Dar asta presupune car te protejezi impotriva razelor UV. Luminoterapia foloseste aparate care permit recrearea in mod artificial a razelor de soare cu ajutorul unei lumini albe. Fara UV, fara infrarosu, fara riscuri asupra pielii. Spectrul luminos a fost studiat in mod expres pentru a actiona cat mai eficient: acesta este compus din tonuri de albastru, cu proprietati terapeutice si tonuri de portocaliu si verde pentru confortul ochilor.

Contraindicatii

Chiar daca luminoterapia nu provoaca daune oculare de scurta sau lunga durata este bine sa iti iei o serie de precautii. Razele ultraviolete pot fi extrem de daunatoare ochilor, drept urmare trebuie sa te asiguri de faptul ca lampa respectiva nu emite raze UV sau ca nu are un filtru UV.

Efectele secundare sunt extrem de rare. Pot aparea dureri de cap, agitatie sau insomnie in cazuri rare. De aceea, luminoterapia nu este recomandata persoanelor cu afectiuni oculare sau care sufera de boli ce afecteaza ochii precum diabetul. Persoanele care iau medicamente ce au un efect fotosensibil ar trebui sa evite luminoterapia. Persoanele sensibile la lumina sunt sfatuite sa consulte parerea unui medic inainte de a recurge la luminoterapie.