Dieta Vegana

Termenul vegan se referă nu doar la alimentaţie ci şi la un stil de viaţa. Veganii sunt vegetarienii care au eliminat orice aliment de provenienţă animală – lapte, ouă, brânză – şi care susţin protejarea animalelor de orice fel de abuz.

Dieta vegană se aseamănă cu postul creştinesc, dar scopurile sunt diferite. Se urmăreşte detoxifierea trupului prin eliminarea în primul rând a cărnii apoi a branzeturilor şi în general un trai sănătos bazat pe fructe şi legume, fibre, cereale.

În general dietele vegetariane vin în urma încercării unor diete ovo-lacto-vegetariene cu care te-ai acomodat. Sistemului digestiv îi ia o perioadă să se adapteze şi e bine să nu faci trecerea brusc sau pentru o perioadă scurtă de timp.

Cele mai multe persoane care au ales o dietă vegană au transformat-o într-un stil de alimentaţie pe viaţă sau cel puţin mai multe luni.

Combinaţii
Din alimentaţia vegană nu lipsesc legumele şi fructele, orezul, cartofi, cerealele, spanacul, nucile şi alunele, brânza tofu sau soia. Salatele vegane sunt un adevărat prilej de joacă: amesteci ananas, kiwi, alune caju, castraveţi şi branză tofu pentru o cină uşoara, sau globuleţe de soia cu orez cu alune şi spanac pentru un prânz hrănitor. Astea sunt doar nişte exemple.
Iată un plan săptămânal care, chiar daca nu va fi urmat cu stricteţe, poate oferi idei. Şi garantează pierderea în greutate, bineînteles, ca orice dietă, care funcţionează mult mai bine însoţită de mişcare. Joggingul în aer liber sună bine în această perioadă.
Se recomandă pentru o detoxifiere şi mai bună o cană de apă călduţă cu lămâie dimineaţa pe stomacul gol.

Sugestie de dietă săptămânală:

Luni
Mic dejun: o jumătate de cană de musli, lapte de soia, o manuţă de seminţe, un kiwi, un măr
Prânz: jumătate de cană de măsline, o salată de verdeţuri, sfeclă roşie gătită, o mănuţă de nuci, 30g de brânză tofu
Gustare: 10 migdale, 2 caise
Cină: tofu prăjită, mazăre, o cană de broccoli, un morcov

Marţi
Mic dejun: 120 g de fasole, 2 felii de pâine prăjită din tărâţe, o cană de spanac, o roşie
Prânz: o supă de roşii, un măr
Gustare: un fruct
Cină: falafel cu hummus, 150 de g de salată de fructe, brânză tofu

Miercuri
Mic dejun: brioşă din grâu integral, o roşie, nectarine, papaya,
Pranz: o ceaşcă de ciuperci, germeni de soia, pâine cu seminţe, avocado, capere, morcov gratinat, humus
Gustare: 1 biscuit din grâu integral şi o cafea cu lapte de soia
Cină: lasagna vegetariană preparată cu paste integrale, salată de verdeţuri, un măr

Joi
Mic-dejun
Mic dejun: cereleale integrale cu lapte de soia, un kiwi, câteva căpşune
Prânz: tortellini cu spanac şi sos de roşii, o cană de orez integral
Gustare: un rând de ciocolată neagră, un măr
Cină: câţiva cartofi fierţi, salată de verdeţuri cu dressing din ulei de măsline, ceapă, chilli, usturoi şi roşii, brânză tofu

Vineri
Mic dejun: ceai negru cu biscuiţi de ovăz, o banană, câteva căpşune
Prânz: salată cu paste, morcovi, arahide, varză, măsline şi dressing din suc de lămâie verde
Gustare: ciocolată neagră, ceai de mentă
Cină: burger din tofu (reţeta se găseşte pe internet), porumb şi broccoli

Sâmbătă şi duminică: combină tu cum vrei în stilul de mai sus. Va trebui să faci drumuri dese în piaţă şi merită încercate şi magazinele bio.